2024. április 20., Tivadar

Riasztó

#ügyészség #rongálás

Rongálás: kezdetben jól mentek a dolgok, aztán elfajult a dolog


Rongálást követ el, aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz. Sikkasztást pedig az, aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik.

 

Ha valaki albérletbe költözik, akkor arra szerez jogosultságot, hogy a más tulajdonában álló ingatlant – és a szerződésben lefektetett előzetes megállapodás szerint esetlegesen az ingatlan berendezési tárgyait – ellenérték fejében, rendeltetésszerűen használja. A bérlők szempontjából az ingatlan és abban lévő ingóságok továbbra is idegen dolgot jelentenek, vagyis azokat nem rongálhatják meg, nem adhatják el, azzal nem rendelkezhetnek sajátjukként.

 

Kezdetben, az alábbi bűnügyben is rendben mentek a dolgok, aztán a bérbeadó szempontjából a történések nem várt irányt vettek - tájékoztatott az ügyészség.

 

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádirata szerint az ügy két vádlottja 2021 tavaszán, egy írásbeli szerződés alapján beköltözött a sértett teljesen felszerelt szihalmi ingatlanába. A házaspár alig pár hónapig tett eleget díjfizetési kötelezettségének, mely alatt ráadásul az ingatlant nem is rendeltetésszerűen használták, több helyiséget, tárgyat megrongáltak. Így – a teljesség igény nélkül – leverték a szobai falfestéket és összetörték a fürdőszobai akril zuhanytálcát. Ezekkel a cselekményeikkel összesen majdnem 700.000 Ft kárt okoztak.

 

A vádlottak a fentieket azzal tetőzték, hogy a bérleti szerződés szerint rájuk bízott ingóságokkal, így például egy értékes porcelán készlettel jogosulatlanul sajátjukként rendelkeztek, azt elvitték a házból anélkül, hogy arra engedélyük lett volna.

 

A járási ügyészség mindezek miatt nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével, és kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétségével vádolja a férjet és a feleséget, akikkel szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló