2021. november 29., Taksony

Riasztó

Kiderült, hány gyalogosgázolás történt idén Heves megyében, és mennyiért felelősek az autósok

2020.09.14. 10:00

Nagyon sokszor hibáznak a gyalogosok is, mutatjuk a jellemző eseteket.

 

A gyalogosok – mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői – aránya az összes közlekedési baleseten belül magas – írta közleményében a Heves megyei rendőrség.

 

Heves megyében az idei év első hét hónapjában 30 olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, amelyben érintett volt a gyalogos. Ebből 9 esetben gyalogos volt az okozó, mert figyelmetlenül lépett az úttestre, illetve tilos jelzésen haladt át, 21 esetben pedig vétlen félként sérült meg. Ezek az esetek lakott területen belül történtek.

 

A vétlen gyalogosok esetében baleseti okként a járművezetők részéről a szabálytalan hátramenet, az elsőbbségi jog meg nem adása, a sebesség hibás megválasztása, valamint a szabálytalan előzés szerepelt.

 

A gyalogos közlekedés alapvető problémája, hogy sokan nem veszik tudomásul vagy egyszerűen nem is gondolják, hogy a KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak, a közlekedésükkel kapcsolatban a jogszabály az ő részükre is előír, vagy adott esetben megtilt dolgokat.

 

 

A leggyakoribb eset a vigyázatlan, hirtelen úttestre lépés, amikor is a gyalogos úgy kezdi meg az úttesten történő átkelését, hogy előtte a kellő körültekintést elmulasztja. Szintén nagy veszélyt rejt magában az álló jármű, illetve egyéb tereptárgyak (bokor, fa, épületek) takarásából történő úttestre lépés. Ilyen esetekben a gyalogos felé közlekedő járművezetőnek esélye sincs elkerülni a balesetet.

 

Napjainkban vált sajnálatos módon jellemzővé az a jelenség, amikor a gyalogos kapucnit viselve, fejhallgatón keresztül zenét hallgatva, vagy mobil telefont használva, kvázi a külvilágot ezáltal nem észlelve lép az úttestre áthaladási szándékkal.

 

A mindennapi közlekedésünk során sajnálattal tapasztaljuk, hogy a gyalogosok egy része, az úttesten történő átkelésre nem veszi igénybe az útburkolati jellel és közúti jelzőtáblával jelzett kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, hanem annak közelében, érthetetlen okból a jóval veszélyesebb útszakaszon kel át szabálytalanul.

 

Fontos megemlíteni, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely önmagában nem garantálja a közlekedési balesetmentességet a gyalogos részére, természetesen itt is a kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekedni a gyalogosoknak.

 

Pár napig fokozottan figyelik a rendőrök a vezetés közbeni mobilozást

A telefonáló sofőrök mellett a gyorshajtókat is szűrik. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2020. szeptember 14-e és 20-a között "Figyelem az útra" elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amihez a magyar rendőrség is csatlakozik - írja a police.hu. Az akció keretében elsősorban a vezetéskor kézben tartott mobiltelefon-használatot ellenőrzik majd, de a sofőrök figyelmét elvonó egyéb tevékenységeket sem hagyják szó nélkül.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló