2021. október 26., Dömötör

Riasztó

#közlekedési baleset #személyi sérülés #szarvaskő #egercsehi

Pénteki baleset Szarvaskő és Egercsehi között: árokba csapódott egy autó, megsérült a sofőr – FOTÓ a helyszínről

Barna Benedek 2021.09.18. 09:09

Több baleset is történt a megyében a csúszós utak miatt.

 

Az elmúlt 24 órában a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén egy anyagi káros és öt személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. A rendőrök további két ittas és egy eltiltás hatálya alatt álló gépjárművezetővel szemben is intézkedtek – számolt be a police.hu.

 

Az egri Dobó István téren péntek este egy novaji férfi kerékpárjával elesett, és – az elsődleges adatok alapján – könnyű sérüléseket szenvedett. Az esetet követően a biciklist megszondáztatták, és mivel az eszköz pozitív értéket mutatott, a férfi ellen szabálysértési eljárás indul.

 

A további négy személyi sérüléssel járó baleset a nedves úttesten való megcsúszás miatt következett be. Az egyik ilyen eset délben történt, Szarvaskő és Egercsehi között, ahol egy fiatal férfi a személyautójával a nedves úttesten megcsúszott és az árokba csapódott. A sofőr orvosi ellátást igénylő sérüléseket szenvedett.

0918
Fotó: police.hu

 

A pénteki, csúszós utak okozta balesetek kapcsán a megyei rendőrség arra hívja fel a figyelmet közleményében, hogy az őszies közlekedési körülmények váratlan helyzet elé állíthatják a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérnek.

 

Az alábbiakra figyelmeztetnek:

 

– Esőben, ködben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak, ezért a közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.

 

E– gyes utakon számítani kell a mezőgazdasági gépek által felhordott sárra, amely csúszóssá teheti az utakat! Haladásunk során az autó stabilitása csúszós útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon balesethez vezethet. Gázelvétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!

 

– Szükséges a járművek műszaki állapotának alapos átvizsgálása. A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek. Már +7° C külső környezeti hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak.

 

– Az őszi hónapokban nő azon órák száma, mely során korlátozott látási körülmények között és sötétben közlekedünk, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a látni-látszani elvre. Nem elégséges, ha a gyalogos és kerékpáros látja a közeledő gépjárművet, fontos, hogy ők maguk is láthatóak legyenek és időben észleljék őket.

 

– A fényvisszaverő anyagok és prizmák nem helyettesíthetik a világítást, de növelik a láthatóságot. Ezek használata, valamint a jól működő világítás sötétben a gyalogosokat és a kerékpárosokat is jól láthatóvá teszi. Lakott területen kívül mind a kerékpárosoknak, mind a gyalogosoknak éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő ruházatot kell viselni.

 

– A biztonságos és szabályszerű kerékpározáshoz elengedhetetlen a kétkerekű megfelelő felszereltsége is: elöl fehér vagy kadmium sárga lámpa, továbbá egy fehér fényvisszaverő prizma, hátul piros lámpa vagy villogó és  piros fényvisszaverő prizma, illetve legalább az egyik keréken egy sárga küllőprizma megléte szükséges.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló