2022. augusztus 18., Ilona

Riasztó

#bíróság #nemzeti adó- és vámhivatal #adócsalás

Nullás áfabevallásokat nyújtott be, több mint 30 millió forintos kárt okozott egy hevesi cég vezetője

Székely Zoárd 2022.05.13. 09:18

Egy boconádi vállalkozó pedig saját, felszámolás alatt álló cége kasszájából lopott el 20 millió forintot.

Két ügyben is vádat emelt egyes vállalkozások ügyvezetőivel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alapos nyomozása alapján az Egri Járási Ügyészség.

 

A vádlottak egyike egy hevesi székhelyű kft. egyszemélyi felelős vezetője volt. A kft. 2017-ig működött, amikor is felszámolási eljárás indult ellene, a vállalkozást 2020 őszén megszüntette a cégbíróság.

 

A működése során a cég 2015 és 2016 években sorozatban hamis, úgynevezett „nullás” havi áfabevallásokat nyújtott be a NAV-hoz, melyekben az ügyvezető eltitkolta a vállalkozás áfafizetési kötelezettségét annak ellenére, hogy ezt számlák igazolták. Az általuk forgalmazott áruk értékesítését igazoló, áfaösszegeket is tartalmazó számlákat a kft. könyvelésébe a vádlott beállította ugyan,

de az adót mégsem vallotta – és ennek megfelelően nem is fizette – be, amivel folyamatosan megtévesztette az állami adóhatóságot, és összesen 31 millió 857 ezer 397 forint vagyoni hátrányt okozott az államnak.

A járási ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolja az ügyvezetőt, akivel szemben büntetésül 3 év börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra, 4 év foglalkozástól eltiltásra, valamint 300 ezer forint pénzbüntetésre tett indítványt, továbbá a vádiratában indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze a terheltet közel félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére.

 

Egy másik ügyben a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntettel és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádol az Egri Járási Ügyészség egy másik volt ügyvezetőt, akinek boconádi cége 2015-re gyakorlatilag csődbe ment, majd 2017 őszén felszámolás alá került.

Az össztartozásokat illető fizetésképtelenség miatt elrendelt felszámolási eljárás kezdetekor a kft. közel húszmillió forint pénzeszközzel rendelkezett, amit az ügyvezető a felszámolás hírére jogtalanul kivett a kasszából és eltulajdonított.

Ezt azzal próbálta leplezni, hogy készített egy visszadátumozott hamis kölcsönszerződést, mely szerint az összeget még a felszámolás elrendelése előtt (a cég nevében) kölcsön adta egy ismerősének, aki azt át is vette tőle. Ezzel az ügyvezető jogellenesen meghiúsította egyes bejelentett hitelőzi igények kielégítését.

 

Az ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság – beismerése esetén – 2 év börtönt, 2 év közügyektől eltiltást és 4 év gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője foglalkozástól eltiltást szabjon ki a volt cégvezető esetében, emellett alkalmazzon vele szemben vagyonelkobzást, és kötelezze őt a bűnügyi költségek rá eső részének a megfizetésére is. A bűncselekmények elkövetéséhez a valótlan kölcsönszerződés aláírásával szándékosan segítséget nyújtó másik férfival szemben az ügyészség 120 óra közérdekű munka kiszabását indítványozta.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló