2024. február 25., Mátyás

Riasztó

#eger #heves megye #ügyészség #lopás #apc #vádemelés #tolvaj #bélapátfalva #várszó

Nem válogatnak a tolvajok Heves megyében: loptak udvarokból, kollégiumi irodából és orvosi szobából is

2021.01.21. 12:00

Többek ellen is vádat emelt az ügyészség.

Az Egri és a Hatvani Járási ügyészség több lopási cselekmény miatt is vádat emelt a közelmúltban az illetékes járásbíróságok előtt. A bűncselekmények során a tolvajok jellemzően jogtalanul hatoltak be az egyes helyszínekre – tájékoztatta portálunkat Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

 

Az Egri Járási Ügyészség vádirata szerint egy 20 éves férfi 2020. február 10-én Bélapátfalván egy családi ház udvarára surrant be, majd onnan egy négy darabból álló, alufelnire szerelt téligumi szettet tulajdonított el 40.000 forint értékben.

 

Egy 30 éves, sokszorosan büntetett férfi 2020 nyarán szintén Bélapátfalván három lakóingatlanra is bement engedély nélkül. Ez az elkövető a sértettektől többek között kerékpárokat, bitfej készletet, elektromos fűrészt és készpénzt lopott.

 

Az ügyészség mindkét ügyben lopás vétsége miatt emelt vádat. A büntetett előéletű terhelttel szemben a vádhatóság halmazati büntetésül 3 év börtönt és 3 év közügyektől eltiltást indítványozott arra az esetre, ha a bűnösségét a bíróság előkészítő ülésén beismeri.

 

Súlyosabban minősülő bűncselekmény, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt került sor vádemelésre további három ügyben.

 

Ezek egyikében a fiatalkorú vádlott 2019 novembere és 2020 januárja között három alkalommal is behatolt egy egri kollégiumba, majd ott az ajtót befeszítve, illetve berúgva mindannyiszor betört a rendszergazda irodájába, ahonnan összesen több mint 2 millió forint értékben tulajdonított el különböző számítástechnikai eszközöket.

 

tolvaj-pikrepo
Fotó: pikrepo.com

 

 

A Hatvani Járási Ügyészség azért emelt vádat egy 35 éves férfival szemben, mert az 2020. július 7-én Apcon többször is bemászott egy helyi ingatlan udvarára, majd az ott álló épület hátsó részéről leszaggatott több méternyi vörösréz ereszcsatornát, aminek anyaga nemesfémnek minősül. A tolvaj – aki a lopott dolgon 15 ezer forintért adott túl egy Nógrád megyei fémkereskedésben – cselekményével 130. 000 forintos kárt okozott a sértettnek.

 

Egy két fiatal felnőttből álló elkövetői páros 2020 nyarán Váraszón két alkalommal is bemászott egy ottani ház udvarára, ahol az egyik melléképületben megtalálták a főépület bejárati ajtajának kulcsát, melynek segítségével bejutottak a lakásba. Itt ráakadtak egy széfre, aminek a kódját a könnyelmű tulajdonos a páncélkazetta melletti dobozban tartotta, ezzel könnyítve meg a lopást, melynek során a vádlottak 840. 000 Ft készpénzét vitt el.

 

Ezekben az eljárásokban a járási ügyészségek részben végrehajtandó, részben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tettek indítványt a járásbíróságokra benyújtott vádirataikban.

 

Előfordult azután olyan eset is, amikor a vádlott ugyan jogszerűen jutott be az elkövetés színhelyére, de ott megtévesztő magatartást tanúsítva vagyon elleni bűncselekményt követett el.

 

Az Egri Járási Ügyészség kisebb értékre készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat azzal a fiatal kora ellenére különös visszaesőnek minősülő 24 éves fiatalemberrel szemben, aki 2020. augusztus 6-án délben egy egri háziorvosi rendelőben hasfájásra panaszkodva jelentkezett orvosi vizsgálatra, majd amikor rövid időre egyedül maradt az orvosi szobában, ott eltulajdonított az asszisztensnő táskájából 150.000 készpénzt és egy bankkártyát.

 

A járási ügyészség a kézre került tolvajjal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló