2021. október 25., Blanka Bianka

Riasztó

#vonat #vádemelés #vasútállomás #gondatlanság

Kis híján összeütköztek a vonatok Hort-Csánynál, két vasutast gondatlansággal vádolnak

Barna Benedek 2021.09.30. 11:56

Egy forgalmi szolgálattevő és egy mozdonyvezető ellen emeltek vádat Egerben.

 

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt azokkal a vasúti dolgozókkal szemben, akiknek gondatlan magatartása következtében veszélyesen közel került egymáshoz két Intercity járat egy Heves megyei vasútállomáson – számolt be csütörtökön az ugyeszseg.hu.

 

2019. augusztus 9-én az elsőrendű vádlott forgalmi szolgálattevői munkakört látott el a Hort-Csány vasútállomáson, így az ő feladata volt a vonatközlekedés irányítása. Ennek ellátása során észlelte, hogy az egyik váltó meghibásodott, ami miatt az általa kezelt biztosító berendezésen a vonatkozó szakmai előírásokkal ellentétes, esetleges módszereket alkalmazva – így például a kezelőgombok és a körülötte lévő gyűrűk közé gombostűt szúrva – kezdte el az állomáson átmenő forgalmat irányítani.

 

Az egyik ilyen szabálytalanul végrehajtott művelet során a váltók kitérő állásba vezérlődtek, átálltak, így az állomásról ekkor kihaladó InterCity-járat és az oda érkező vonat azonos vágányon való szembe közlekedésének a lehetősége fennállt.

domino-55_logozott
Kép forrása: ugyeszseg.hu

A váltók átállásának pillanatában a másodrendű vádlott által vezetett, kihaladó IC-vonat 94 méterre járt a rossz irányba lévő váltótól. A mozdony vezetője azonban csak tovább fokozta a kialakult veszélyhelyzetet, mivel az őt terhelő figyelési kötelezettségének nem tett eleget, és így nem vette észre a váltó kitérő irányba állását. Ennek következtében már csak az azon történő haladása közben kezdhette meg a vonat gyorsfékezését, így a mozdony bekerült az állomásra érkező Intercity vonat tervezett vágányútjába, mely szerelvény ekkor a bejárati jelző előtt 52 méterrel állt.

 

A két szerelvény egymástól való távolsága a megálláskor 205 méter volt. A vonatkocsikban az esemény időpontjában mintegy 300 fő tartózkodott.

Az Egri Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt benyújtott vádiratában az elsőrendű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, míg a mozdonyvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádhatóság elsőrendű vádlott esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a forgalmi szolgálattevői feladatok ellátásával kapcsolatos foglalkozás gyakorlásától.

(Indexfotó: pixabay.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló