2023. február 2., Karolina Aida

Riasztó

#heves megye #katasztrófavédelem #tűzgyújtási tilalom #szabadtéri tűz

Figyelmeztet a Heves megyei katasztrófavédelem: egy autóból kidobott csikk is nagy tüzet okozhat

Barna Benedek 2022.02.15. 18:16

Nagyon könnyen lángra kap a télen elszáradt növényzet. Szűkebb hazánkban már a tűzgyújtási tilalmat is elrendelték.

 

Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben Heves megyében. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is, valamint tilos a parlag és gazégetés is – figyelmeztet keddi közleményében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Mint írják, a télen elszáradt növényzet a legkisebb figyelmetlenség miatt is könnyen lángra kaphat, amely hatalmas tűzhöz vezethet a szabadban. Az utóbbi időben a megyében meg is nőtt a szabadtéri tüzek száma. A katasztrófavédelem friss közleményében külön kérik, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat.

 

Hangsúlyozzák továbbá, hogy tábortüzet csak akkor lehet gyújtani, amikor nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom – de még abban az esetben sem szabad bárhol, kizárólag az arra kijelölt helyeken. 

 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az erdotuz.hu oldalon vagy a Katasztrófavédelem honlapján elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

nebih-tuzgyujtas
Kép forrása: katasztrofavedelem.hu

A kertben gyújthatunk tüzet, de figyelni kell rá

 

A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni és mindig legyen a közelben néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag. 

 

A kerti munka részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés. A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.

 

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze a 112-es egységes segélyhívó telefonszámon.

 

(Indexfotó: Pétervásárai Katasztrófavédelmi Őrs)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló