2024. június 18., Arnold Levente

Riasztó

#baleset #ügyészség #veszélyeztetés

Ezért ne nyúlkáljunk a kocsiban mindenhová - egy letört sorompó lehet az ára


Gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja cselekményének lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, vagy a cselekménye lehetséges következményeit azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja.

 

Az Egri Járási Ügyészség a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatti ügyben a gyanúsítottal szemben az eljárást feltételesen felfüggesztette. 

 

Az ügyészség határozata szerint a nő 2024 februárjában Eger legforgalmasabb vasúti átjárója előtt megállt kocsijával, mivel a vasúti átkelő fényjelző készüléke piros jelzést adott, valamint a félsorompó lezárt állapotban volt. A gyanúsított a vasúti átkelő előtt várakozó járműoszlop első helyén állt. A nő az automata váltós jármű fékpedáljáról levette a lábát, miközben hátra nyúlt a hátsó ülésen lévő táskájához, így a kocsi elkezdett előre haladni, mely során a jármű annak elejével a félsorompó csapórúdjának ütközött és az „a” jelű biztosítóberendezés leesett. 

 

A félsorompót a MÁV Zrt. szakemberei rövid időn belül helyreállították, de a vasúti közlekedés biztonsága és az abban közlekedők élete, testi épsége a félsorompó hiánya miatt veszélybe került. 

 

Az eset összes körülményét – a nő büntetlen előéletét, beismerő vallomását, valamint a bűncselekmény csekély tárgyi súlyát – figyelembe véve az ügyészség az eljárást egy évre feltételesen felfüggesztette.

 

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki a közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló