2024. május 28., Emil Csanád

Riasztó

#ügyészség #állatkínzás

Eltiltottak egy környékbeli macskakínzót az állattartástól


 

Ügyészi kereset alapján a polgári bíróság három évre eltiltotta az állattartástól azt férfit, aki 2021 nyarán egy Gyöngyöshöz közeli községben brutálisan kivégezte a szomszéd macskáját - tájékoztatott az ügyészség.

 

Mint arról a sajtó korábban már beszámolt, az elkövetővel szemben büntetőeljárás is folyik, melyben a Gyöngyösi Járási Ügyészség még 2021 őszén emelt vádat állatkínzás vétsége miatt a Gyöngyösi Járásbíróság, mint büntetőbíróság előtt.

 

Időközben a Heves Vármegyei Főügyészség közjogi szakága keresetet nyújtott be az Egri Törvényszéken, melyben kérte, hogy a polgári bíróság 3 évre tiltsa el a vád alá helyezett férfit mindenfajta állat tartásától.

 

A kereset alapjául a vádirati tényállás szolgált, azonban a polgári bíróság maga is alapos bizonyítást folytatott le az ügyben. Ennek eredményeként azt állapította meg, hogy a macskát az alperes nem méltányolható, bár pontosan meg nem állapítható okból pusztította el egy hegyes szerszámmal, amit a hátába vágott. Ezt követően a tetemet bedobta az utcai szemetes kukába, ahol egykori gazdái rátaláltak.

Korábban arról írtunk, hogy az elkövető abban a feltevésben volt, hogy a macska előzőleg megette a tengerimalacait. Így aztán egy be nem azonosított szúró eszközzel kivégezte majd a kukába dobta a tetemet. A megölt állat egy előzőleg egy menhelyről elhozott cica volt, azt a szomszédok nagy szeretettel gondozták, jól tartották, rendszeresen vitték állatorvoshoz.

A bíróság az ítéletében rámutatott, hogy az állattartástól történő eltiltásnak helye van minden olyan esetben, amikor valaki megszegi az állatvédelmi rendelkezéseket, függetlenül attól, hogy ezt kinek a tulajdonában, vagy gondozásában lévő állat vonatkozásában teszi. Így a harmadik személy tulajdonában álló állat indokolatlan elpusztítása is megalapozza az eltiltást, melynek nem feltétele a büntetőjogi felelősségre vonás sem. Mivel az alperes a cselekményével durván megszegte az állatvédelmi törvény előírásait, vele szemben helye volt a saját állatok tartásától történő eltiltásnak is.

 

indexkép: Pixabay

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló