2024. május 20., Bernát Felícia

Riasztó

#ügyészség #lopás

Ellopták a Kis Jézust


Meg Szűz Máriát is. De aztán előkerültek.

A Büntető Törvénykönyv alapján lopást követ el, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. Vannak olyan esetek, amikor e cselekmény elkövetése az átlagosnál is nagyobb erkölcsi felháborodást kelt. Az egyik ilyen esetkör, ha az elkövetők szakrális helyekről lopnak - tájékoztatott az ügyészség.

 

Most egy ilyen ügyben került sor vádemelésre.

 

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 26 éves férfi és fiatalkorú társra ellen, akik 2023 februárjában egy Egerhez közeli településen található templomhoz tartozó, jelenleg lakatlan parókia udvarára másztak be lopni.

 

A felnőtt vádlott a parókia bejárati ajtajának üvegét betörte, és az így keletkezett nyíláson keresztül bement az épületbe, ahol kutatni kezdett, majd magához vett többek között egy szentképpel ellátott lila színű, arany szegélyű egyházi lobogót. Ezen túl levett a falról egy vászonra festett, Szűz Máriát a gyermek Jézussal együtt ábrázoló olajfestményt, amelyet azután szándékosan megrongált. A kép nem tartozik a védett kulturális javak körébe és nem minősül vallási tisztelet tárgyának sem.

 

Fiatalkorú társa – akinek a festmény megrongálásáról nem volt tudomása – eközben az udvaron figyeléssel biztosította a cselekmény zavartalan elkövetését.

 

Miután a felnőttkorú vádlott kijött az épületből, az ellopott dolgokat a kerítésen keresztül kiadogatta a fiatalkorúnak, majd az értékekkel közösen útnak indultak, ám a nyomozó hatóság tagjai rövid időn belül elfogták őket.

 

A fenti cselekményt közvetlenül megelőzően a fiatalkorú vádlott a település felújítás alatt álló hivatali épületének három utcafronti, dupla szárnyú ablaküvegét betörte, mellyel 90.000 Ft kárt okozott.

 

Az ügyészség a felnőttkorú férfit kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével és kisebb kárt okozó rongálás vétségével, társát pedig kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével, valamint garázdaság vétségével és kisebb kárt okozó rongálás vétségével vádolja.

 

Az ügyészség a vádiratában a fiatalkorúval szemben jóvátételi munka intézkedés alkalmazására tett indítványt azzal, hogy a bíróság rendelje el a pátfogó felügyeletét is. A felnőtt vádlott esetében az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

 

A fotók a rendőrség helyszíni szemléjén készültek.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló