2024. június 17., Laura Alida

Riasztó

#vádemelés #gondatlanság #nógrád megye #pásztó #sorompó #mátraszőlős

Egy sofőr autójával letörte a leengedett félsorompót Pásztó és Mátraszőlős között, majd elhajtott

Barna Benedek 2022.06.14. 17:41

Ezt követően több vonat is keresztülhaladt a vasúti átjárón, amely akkor már nem volt félsorompóval biztosítva. Az ügyészség elvenné az autót vezető férfi jogsiját.

 

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves Nógrád megyei férfi ellen, aki egy vasúti átjáróba úgy hajtott be, hogy a fénysorompó nem adott szabad jelzést, majd áthaladása során letörte a leengedett félsorompót – számolt be az ugyeszseg.hu.

 

A vád szerint a férfi idén február 11-én, délután érkezett a Pásztó és Mátraszőlős közötti vasúti átjáróhoz, ahol a félsorompó le volt engedve, a fénysorompó pedig villogó piros jelzést adott. A vonat műszaki hiba miatt nem tudott menetrend szerint elindulni a pásztói vasútállomásról, ezért – mivel a vasúti közlekedési szabályok szerint ha a tilos jelzést adó fénysorompó mellett 6 percig nem halad el a vonat, a berendezés a jelzéssel teljesen leáll –  a fénysorompó sötétre váltott, ám a félsorompó mindkét irányból leengedett állapotban maradt.

Az idős férfi figyelmen kívül hagyta, hogy a fénysorompó nem jelez semmit, és egy előtte haladó járművet követve behajtott az átjáróba. Az áthaladás során a lezárt félsorompót kikerülő jármű mögött haladva személygépkocsijának jobb oldalával a sorompórúdnak ütközött, azt letörte, majd tovább haladt Mátraszőlős irányába.

soromp
Kép forrása: ugyeszseg.hu

Az ütközés következtében személyi sérülés nem történt, de a félsorompó letörése után hat vonat keresztülhaladt a vasúti átjárón, úgy, hogy az sorompóval már nem volt biztosítva.

 

Az ügyészségi közleményben hangsúlyozzák: a baleset oka az volt, hogy a férfi megszegte a KRESZ azon rendelkezéseit, miszerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, megközelítés és az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek, a járművel meg kell állni, ha a sorompó vagy félsorompó lezárt helyzetben van, illetve a fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad.

 

Az ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat, a büntetlen előéletű vádlottal szemben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. 26.577 forintos kárigényének megfizettetésére tett indítványt.

 

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló