2024. április 25., Márk

Riasztó

#eger #szén-monoxid-mérgezés #tarnabod

Egy nap alatt két helyen is támadott a "csendes gyilkos" Heves megyében

Barna Benedek 2021.12.13. 17:50

Az egyik eset helyszínéről többeket megfigyelésre kórházba szállítottak.

 

Két alkalommal vonultak vasárnap a Heves megyei tűzoltók a "csendes gyilkos", szén-monoxid-gáz miatt – számolt be hétfőn honlapján a katasztrófavédelem.

 

Az egyik esetben

rosszullét miatt riasztották a hevesi hivatásos tűzoltókat egy családi házhoz vasárnap délelőtt Tarnabodra, a Gazdakör útra. A házban vegyes tüzelésű kályhákkal fűtöttek, az egység méréseket végzett és három helyiségben is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A mentők hét embert megfigyelésre kórházba szállítottak.

Egerben, a Szeszfőzde utcában pedig egy gázkéményből áramlott vissza szén-monoxid vasárnap délután. A kéményhez egy vízmelegítő csatlakozott, az eszköz környezetében az egri hivatásos tűzoltók mérésekkel kimutatták a gyilkos gáz magas koncentrációját. Az egység a gázszolgáltatót is értesítette, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

szen-monoxid-katved
Fotó: Katasztrófavédelem (Képünk illusztráció)

 

Szeles időjárás esetén jellemzően megnő a szén-monoxid visszaáramlások száma. Azért, hogy elkerüljük a szén-monoxid-mérgezést, érdemes szén-monoxid-érzékelőt telepíteni minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé. A jó minőségű készülékek időben jeleznek, ha szén-monoxid-gáz keletkezik.

– figyelmeztet az esetek kapcsán a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Azt kérik, hogy ha riaszt az érzékelő, azonnal hagyjuk el a helyiséget és kérjünk segítséget a 112-es segélyhívó számon.

 

A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, IDE KATTINTVA. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló