2023. június 5., Fatime

Riasztó

#heves megye #katasztrófavédelem #statisztika #lakástűz

Égő lakások Heves megyében: fél év alatt 201 esethez riasztották a lánglovagokat

Barna Benedek 2022.07.07. 14:10

Ez több annál, amennyihez 2021 első hat hónapjában vonultak.

 

Heves megyében 2022 első félévében összesen 201 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit – számolt be csütörtökön az első hat hónap statisztikájáról a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Ez az esetszám a katasztrófavédelem közlése szerint 34-gyel több alkalommal, mint a tavalyi év hasonló időszakában (két évvel korábban, 2020-ban pedig összesen volt 201 lakástűz).

 

Halálos lakástűz nem volt, de sérülések történtek

 

Jó hírként közölték, hogy idén még emberi életet nem követeltek a lakástüzek (szemben a 2021-es évvel, amikor az első hat hónapban három tragikus eset is történt). A megyei katasztrófvédelem ezzel kapcsolatban figyelmeztésként hangsúlyozta: leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, már annyi mérgező égésterméket belélegeztek, hogy már nem képesek menekülni.

 

Sérültjei ugyanakkor voltak az első fél év lakástüzeinek, összesen nyolcan, akinek a többsége füstmérgezést szenvedett. Az égő épületekből összesen 2 embert kellett a tűzoltóknak kimenteniük. 

 

Több ezer négyzetméternyi épület lángolt

 

Az első félévben eletkezett lakástüzek során az épületekben több mint 4000 négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává.

A legtöbb tűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezik tűz.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 4 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni. 11 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a tűzoltóegységeink a munkáját. 

verpelet-tuz-katved-
Fotó: Katasztrófavédelem

A katasztrófavédelmi igazgatóság arra kért mindenkit, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében éljenek az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is – tették hozzá.

 

Tanácsos továbbá a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. A tapasztalatok alapján ugyanis olyan lakásban ugyanis, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, jelentős károk sem keletkeztek. 

 

Közel tucatszor támadt a csendes gyilkos

 

Az első félévben 11 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt megyénk tűzoltóit, 3 ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést.

 

Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás – figyelmeztetett a katasztrófavédelem.

 

A tapasztalataik szerint egyébként egyre több háztartásban van szén-monoxid-érzékelő, amely nagyban növeli az otthon biztonságát.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló