2024. június 18., Arnold Levente

Riasztó

#heves megye #katasztrófavédelem #lakástűz

Lakástüzek Heves megyében: három hónap alatt több mint 130 esethez riasztották a lánglovagokat

Barna Benedek 2022.04.07. 13:12

Közzétette az első negyedév mérlegét a katasztrófavédelem.

 

2022 első negyedévében 136 lakástűzhöz riasztották Heves megye tűzoltóegységeit. A három hónap alatt 3 ember sérült meg lakástűzben, és a különböző épületekben, melléképületekben közel 2000 négyzetméternyi terület égett le. A tüzek eloltásához 241 tűzoltójármű vonult. A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 2 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, 6 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a munkálatokat – számolt be csütörtökön a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

A közlemény szerint

a legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen esetek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

verpelet-tuz-katved
Verpeléti épülettűz (Fotó: Dorkó Attila tűzoltó őrmester / Katasztrófavédelem)

 

A katasztrófavédelem azt kéri mindenkitől, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében éljenek az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessék a fűtőeszközeiket is. "Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt" – áll közleményükben.

 

Voltak gázmérgezéses esetek, de nem ölt a csendes gyilkos

 

Az első negyedévben 5 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt megyénk tűzoltóit. 3 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, Heves megyében idén halálos áldozatot még nem követelt a csendes gyilkos.

Minden nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszköz használata során mérgező gáz fejlődhet. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása miatt keletkezhet szén-monoxid. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás.

– figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló