2023. március 21., Benedek

Riasztó

#csalás

Bankkártyás csalók ellen indított eljárásokat az egri ügyészség


Az Egri Járási Ügyészség bankkártyás csalás bűncselekménynek az elkövetésével vádol két büntetett előéletű füzesabonyi férfit. Ők tavaly októberben találtak egy céges bankkártyát egy bokorban a járási székhelyen. Ezt magukhoz vették, majd Egerbe utaztak, ahol a kártyáról négy alkalommal összesen 170.000 forintot emeltek le egy kamerával megfigyelt automatából. A maguk részéről még folytatták volna a számla bűnös megcsapolását, de az ötödik kísérletük már nem járt sikerrel, mivel a tulajdonos addigra letiltatta az elveszített kártyáját.

 

A járási ügyészség a társtettesekkel szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratában, emellett indítványozta azt is, hogy a bíróság egyetemlegesen kötelezze kártérítésre a két terheltet.

 

A rendőrségi nyomozás lefolytatását követően nem emelt vádat az Egri Járási Ügyészség azokkal a fiatalkorúakkal szemben, akik idén januárban ugyancsak az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettét követték el. Az ő esetükben a vádhatóság az ügyet közvetítői eljárásra utalta.

Az erről szóló határozat szerint a két diák egy egri szakképző iskola második emeleti folyosóján úgy jutott kiskorú iskolatársuk, a sértett bankkártyájához, hogy azt egyikük kicsente a fiú székre akasztott kabátjának a külső zsebéből. Ezután az elkövetők kimentek az iskolából és a bankkártyát jogosulatlanul felhasználva a közeli boltokban dohányt, cigarettahüvelyt, chipset, mogyorót és energiaitalt vásároltak maguknak, majd azokat a kollégiumi szobájukba vitték, ott együtt elfogyasztották, a bankkártyát pedig eltörték és eldobták.

 

Az eset összes körülményét megvizsgálva az ügyészség azt állapította meg, hogy a két diák esetében alaposan feltehető, hogy a közvetítői eljárás a sértettnek nyújtandó jóvátétel mellett a jövőbeni jogkövető magatartásukat is elősegíti, ezért a bűncselekmény jellegére és az életkorukra is tekintettel a bírósági eljárás lefolytatása mellőzhető. A Heves Megyei Kormányhivatal illetékes osztály által lefolytatandó közvetítői eljárás eredménytelensége esetén azonban vádemelés és büntetés vár a megtévedt fiatalkorúakra.

A Büntető Törvénykönyv szerint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének minősül az, ha valaki az általa megszerzett bankkártyáról jogtalanul pénzt vesz fel és ezzel megkárosítja a kártyabirtokost. Ez speciális törvényi tényállás, a lopáshoz képest még abban az esetben is, ha az elkövető előzőleg nem véletlenül találta, hanem szándékosan tulajdonította el a műanyagból készült adathordozóként önmagában szinte értéktelen bankkártyát.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló