2024. április 20., Tivadar

Riasztó

#bíróság #állatkínzás #hort

Addig éheztette a lovát egy horti férfi, amíg el nem pusztult

Székely Zoárd 2021.12.21. 08:56

Az ólban térdig ért az állati vizelet és ürülék.

Vádat emelt a Hatvani Járási Ügyészség azzal a horti férfival szemben, aki több hónapon keresztül oly mértékben hanyagolta el a jószágai gondozását, hogy ennek következtében az egyik lova, hosszas szenvedés után elpusztult.

 

A vádlott ingatlanának hátsó részén került kialakításra egy istállóként használt tákolmány, ahol három ló és egy juh élt, az állattartás céljára minden tekintetben alkalmatlan körülmények között.

A férfi 2020 augusztusától elhanyagolta a jószágok életterének gondozását, az állatok alól hiányzott az alom, és mivel a kutricát nem takarította, az erősen bűzlött a vastagon álló – közel térdig érő – állati vizelet és az azzal keveredő ürülék miatt.

istallo-logo-2048x1536
Fotó: Heves Megyei Főügyészség

 

Ezen felül a férfi az állatok élelmezése és itatása tekintetében sem a jó gazda gondosságával járt el, így a 2021. év elején az állatok élelme elfogyott, így a három ló és a juh éhezett. A tartásra alkalmatlan körülmények, a takarmány és ivóvíz hiánya miatt 2021 februárjában az egyik ló hosszas szenvedés után elpusztult, a többi állat pedig kórosan lesoványodott.

A háziállatok szenvedésének a nyomozó hatóság 2021. február 25-én tartott intézkedése vetett véget, melynek hiányában a másik két ló is rövid időn belül elpusztult volna.

A Hatvani Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt benyújtott vádiratában a hanyag gazdával szemben felfüggesztett szabadságvesztés és az állattartói foglalkozástól eltiltás büntetések kiszabására tett indítványt, tovább arra, hogy a komoly megpróbáltatásokat kiálló állatokat a bíróság kobozza el. A vádhatóság továbbá azt is indítványozta, hogy a bíróság kötelezze a férfit az eljárás során felmerült – 1 millió forintot meghaladó – bűnügyi költség megfizetésére.

 

A Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága az ügy kapcsán jelenleg vizsgálja a kereset benyújtásának feltételeit az elkövető állattartástól történő eltiltása érdekében.

 

 

Címlapfotónk illusztráció. Forrás: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló