2024. július 14., Örs Stella

Riasztó

#ügyészség #állatkínzás

Ácsok által használt szöget vert egy kutya fejébe, el is pusztult az állat


Az Egri Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az unokája kutyáját kegyetlenül elpusztító 76 éves elkövetővel szemben.

 

A vád szerint a cselekmény tavaly április 12-én történt, nem sokkal az után, hogy az állat – már nem első alkalommal – elszökött a családtagok által közösen lakott ingatlanból. Mikor sikerült megtalálni, majd hazavinni, a nagyapa úgy döntött, hogy elpusztítja a hároméves, Szibériai Husky fajtajellegű, hím ivarú ebet. Fogott egy húsz centiméter hosszúságú 200-as szöget és azt az udvaron beleverte a kutya homlokába.

 

A még élő, fájdalmasan nyüszítő állatot a vádlott egy talicskába tette, majd a háztól mintegy ötven méter távolságra kitolta a közeli erdőbe, ahol nyakig beásta a földbe. Az elpusztult kutya fejét egy gombaszedő látta meg, majd a falubeliek értesítették a rendőrséget és az állatorvost.

 

Azzal, hogy szöget vert a fejébe, a vádlott súlyos traumát okozott a huskynak, az ezt követő fájdalom és félelemérzet pedig különös szenvedéssel járt.

 

A járási ügyészség a tettét beismerő és megbánást tanúsító idős elkövető esetében arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje őt szabadságvesztés büntetésre, de annak végrehajtását próbaidőre függessze fel. A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva végrehajtásában két évre felfüggesztett egy évi börtönre ítélte a vádlottat, akit kötelezett a százezer forinthoz közeli bűnügyi költség megfizetésére is. A döntést az ügyészség tudomásul vette.

 

A Heves Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága a végzés ismeretében vizsgálja a terhelt állattartástól történő eltiltása iránti külön, polgári jogi kereset benyújtásának a lehetőségét.

 

indexkép: illusztráció, Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló