2021. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Promóció

#szponzorált tartalom

Teret hódítanak a jövőben az autonóm járművek

Szponzorált tartalom [X] 2021.07.27. 17:46

Mint azt iparági szereplők állítják, a ténylegesen autonóm közlekedési eszközök nemzetközi térhódításához széles körű összefogásra van szükség a hálózati hatás megteremtése érdekében. Ilyen összefogás kezdődött el Magyarországon, a ZalaZONE járműipari tesztpályán az Ericsson közreműködésével. [X]

Ahogy forradalom zajlott le az online szerencsejáték iparban, például a bet 365 felületein, úgy hasonló folyamatok mennek végbe a hálózatba kapcsolt járművek esetében is, ahol az újgenerációs hálózat két legfontosabb adottsága, így a nagy adatátviteli kapacitás és az alacsony késleltetés, alkalmassá teszi az 5G infrastruktúrát arra, hogy hálózatba kapcsolt járművek sokasága legyen képes valós időben a korábbiaknál lényegesen nagyobb adatmennyiséget küldeni és fogadni. De köszönhetően a mesterséges intelligencia (AI) és más feltörekvő technológiák támogatásának, gyors iramú fejlődésének már kapuban a vezetéstámogatásra, a jobb járműteljesítményre, a forgalomfigyelésre és az energiahatékonyságra vonatkozó fejlettebb szolgáltatások is.

 

Komplett 5G teszthálózatot építettek ki

 

Az 5G hálózatok számtalan előnnyel rendelkeznek. Ezek egyike, amely szükséges az „önvezető” autózáshoz, hogy a hálózatokon pillanatok alatt fel lehet tölteni a különböző szenzorok által rögzített információkat egy központi felhőbe azokról az autókról, amelyek valamilyen szintű önvezető képességgel felszereltek. Ráadásul a felhőben a „központosított” logika képes kiszolgálni több tízezer autót is. Az ebben rejlő lehetőségeket is vizsgálják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói az Ericsson és a Magyar Telekom partnerségével. A projekt részeként az Ericsson egy komplett 5G teszthálózatot épített ki, amely a BME I épületében beltéren és az épület szomszédságában kültéren egyaránt működik, de az Ericsson K+F központjának kutatólaborjában is elérhető. A hálózaton olyan appokat, felhasználási eseteket és funkciókat is ki lehet próbálni, amelyek élő hálózatban még nem érhetőek el, így a fejlesztés alatt álló szoftverek tesztelését már a korai szakaszban el lehet kezdeni, ez pedig jelentősen gyorsítja egy-egy alkalmazás piacra kerülését.

 

Néhány éven belül alapjaiban változhat meg a közlekedés mai képe

 

Ha a jelenleg is folyó kutatások és a hálózati fejlesztések a mostanihoz hasonló ütemben zajlanak, akkor néhány éven belül alapjaiban változhat meg a közlekedés mai képe. Elképzelhető, hogy rövidesen intelligens autóinknak elég lesz bemondani egy címet, és azok az optimális, leggyorsabb és legbiztonságosabb úton visznek el a célhoz, de az sem elképzelhetetlen, hogy segítenek majd egy tűzoltónak, mentőnek gyorsabban elérni egy balesethez.

 

A gyors vezeték nélküli kapcsolat számos más, a vezető kényelmét szolgáló megoldás bevezetését és alkalmazását teszi lehetővé. Többek között az autók fedélzeti számítógépén futó szoftvereket gyorsan, észrevétlenül frissíteni lehet, aminek köszönhetően már nem csak a pár évenként esedékes időszaki szerviz során végezhető el ez a folyamat.

 

Mindehhez persze arra is szükség van, hogy a gépjárműipari és technológiai fejlesztések mellett az 5G hálózatok nemzeti és nemzetközi kiépítése, és az ehhez szükséges döntések is kövessék a technológiai fejlesztések ütemét.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló