2021. April 12., Gyula

Promóció

#szponzorált tartalom

Milyen matracfajták léteznek? [X]

Szponzorált tartalom 2021.2.18. 11:42

Azt már lassan mindenki tudja, hogy az alvás nagyon fontos szerepet tölt be egészségünk megóvásában. Azt is tudjuk, hogy az alvás szempontjából a jó, kényelmes matrac kiválasztása kulcsfontosságú. De vajon mire kell figyelni, amikor matracot választunk? Egyáltalán milyen típusú matracok léteznek? Olvass tovább és mindent elmagyarázunk!

A hideghab matracok


A hideghab matrac az egyik legelterjedtebb matrac típus. Gyakorlatilag minden üzletben meg lehet találni. Ha néhány fontos dologra odafigyelünk velük kapcsolatban, akkor általában könnyű jót választani belőle. 

 

Az egyik ilyen fontos dolog, hogy milyen habból készült a matrac. Hab és hab között ugyanis óriási különbségek vannak.

 

A HR habok 

 

A HR jelölést Magyarországon a nagy rugalmasságú hideghabokra használjuk. Ezek a habok általában sokkal kényelmesebbek, mint a sima egyszerű habok. Ezt persze nehéz szavakkal leírni, így én mindenképpen azt ajánlom, hogy keress egy olyan matracboltot, ahol mindkettőt – a sima és a HR – habot is ki lehet próbálni, hogy megtapasztalhasd a különbséget.

 

A HD habok

 

A HD rövidítés a hab sűrűségére utal. Konkrétan arra, hogy egy hideghabnak nagy a sűrűsége. Magyarországon általában 40 kg/köbméteres – vagy fölötte – lévő habra mondjuk, hogy HD. 

 

A sűrűségnek azért van jelentősége, mert minél sűrűbb egy hideghab, annál tartósabb lesz, – nehezebben fogjuk kifeküdni, jobban fogja őrizni a formáját - ezért érdemes ezeket a sűrűbb habokat keresni. 

 

Fontos, hogy a sűrűség és a keménység egyáltalán nincs arányban. Tehát, hiába keményebb egy matrac, egyáltalán nem biztos, hogy nagyobb sűrűségű habból készült.

 

A megfelelő hideghab matrac kiválasztásához persze nem elég csak a fenti két dologra figyelni... Szerencsére további hasznos infókat találsz a hideghab matracokról ebben a videóban:

 

 

A memóriahabos matracok 


A memóriahabos - időnként visco matracnak is nevezik őket - matracok a legfelkapottabb ágybetétek közé tartoznak. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy általában szuperkényelmesek, másrészt azért mert régebben nem voltak széles körben elérhetőek Magyarországon a zónásított matracok, így pedig gyakorlatilag ez az egy típus volt, amelynek segítségével jobb formakövetést lehetett elérni. 

 

A kényelme mellett azonban mára meghaladottá vált a memóriahabos matracok hagyományos fajtája. Ez pedig nem másnak köszönhető, mint a memory nagyon gyenge szellőzésének. Ha valaki kicsit is nem bírja a meleg, izzasztó alvásklímát, akkor ez a fajta hab nem lesz a kedvence.

 

A melegedés mellett sokan nem kedvelik még, hogy a memory hab kissé mocsaras és nehezebb benne a helyváltoztatás a többi alapanyaghoz képest. Éppen ezért a próba elengedhetetlen, ha ilyen matracot keresünk - és ki akarjuk deríteni, hogy hogyan éreznénk rajta magunkat.

 

A fenti hátrányok szerencsére ma már kiküszöbölhetők, ha megfelelő habtípust választunk. Így az EMC, az Xdura, a Cellpur vagy bizonyos géles memoryk már megoldják a szellőzés – sőt időnként a mocsaras érzés – kérdését is. Ebben a videóban elég mélyen kivesézzük a témát:

 

 

A habrugós matracok 


A habrugós matrac egy kicsit marketing és egy kicsit matractudomány. Tulajdonképpen arról van szó, hogy spécin megvágott hideghab matracok - illetve néha memorys matracok is - kapják ezt a nevet. A speciális vágás során pedig a habban rugó formájúra vágott részek keletkeznek.

 

Formakövetésben és kényelemben tud többet hozni egy ilyen matrac, mint egy sima hideghab, de ehhez arra is szükség van, hogy jól legyen megtervezve az adott ágybetét – éppen ezért ezeket a matracokat mindig próbálni kell, mert attól, hogy ráírják, hogy „habrugós” matrac, még nem is biztos, hogy lesznek benne habrugók...

 

Erről és egy rakás más dologról is beszélünk ebben a habrugós matracokról szóló cikkben: https://matracpedia.hu/wiki/habrugos-matrac/ - vagy ebben a szintén témába vágó videóban:

 

 

A latex matracok 


A latex matracokat általában azért keresik az emberek, mert valamilyen természetes alapanyagú matracon szeretnének aludni. Azonban ez a legtöbb latex matrac esetében csak részben fog teljesülni.

 

A latex matracoknak ugyanis természetesség szempontjából három fajtája van. A teljesen természetes, a kevert (természetes és szintetikus anyagok különböző arányban) és a teljesen szintetikus. 

 

A probléma az, hogy sok helyen ezek az arányok egyáltalán nincsenek jelezve, így nem tudhatjuk, hogy például a 100 százalék latex kifejezés mit jelent. Hiszen a szintetikus latex is latex, csak ugye nem természetes... Erre a dologra tehát nagyon oda kell figyelni.

 

Mindezektől függetlenül mind a kevert, mind pedig az organikus latex matracok komoly kényelmet és tartósságot tartogathatnak, így érdemes legalább kipróbálni egy-egy ilyen matracot. Ha bővebben is érdekel, hogy miből, és hogyan készülnek ezek a matracok – valamint, hogy mire kell figyelni, ha ilyet szeretnénk venni, akkor érdemes megnézned a következő videót:

 

 

A rugós matracok

 

A rugós matracok közül igazán három fajtát ismerünk és ebből kettő kapható. A legrégebbi típus az epedarugós rendszer, azonban ezt már nem nagyon lehet kapni. Ehhez hasonló képességekkel bírnak a bonell rugós matracok.

 

Bár mindenből lehet jó matracot csinálni, a legtöbb szakértő nem szokta ajánlani a bonell rendszereket, ugyanis ezeknél a rugók össze vannak fűzve, így pedig egy síkrugalmas rendszert alkotnak. Ezeknek a rendszereknek a legnagyobb hátránya, hogy érezzük rajta a mellettünk fekvő mozdulatait – és formakövetésben sem kimagaslók, bár ez utóbbi a komfortrétegtől erősen függ.

 

A harmadik, legmodernebb típus a zsákrugós - más néven táskarugós -matrac. Ebben az esetben a rugók kis zsákocskákba vannak varrva és egymástól függetlenül tudnak mozogni. Ez megoldja a hullámzás érzését és formakövetésben is többet nyújthat, mint az előző két rendszer.

 

Ha rugós matracot keresel, egyértelműen a táskarugós megoldásokkal jársz a legjobban. Utána már csak arra kell figyelned, hogy mi legyen a rugók felett – mindig van ugyanis valamilyen kényelmi réteg ezeken a matracokon, hiszen az acélrugókon feküdni azért nem lenne túl kényelmes.

 

A kókuszmatracok 

 

Személy szerint nekem a kókuszmatracok nem a legjobb barátaim. Egész egyszerűen az a véleményem róluk, hogy túl kemények. Ráadásul nem is könnyűek és bár természetes anyagnak számítanak, az idejuttatásuk nem túl környezetkímélő.

 

Ettől függetlenül, ha természetes anyagot keresel – és elég kemény matracot -, akkor alternatíva lehet számodra. Ebben az esetben csak arra kell figyelned, hogy ne csak egy-két csík kókusz legyen a matracodban, mert attól nem lesz természetes.

 

Milyen matracot vegyek? 

 

A legfontosabb, hogy megtaláld a megfelelő keménységű matracot. Mind a túl kemény, mind pedig a túl lágy matracok egészségtelenek lesznek, így valamilyen félkeményre kell törekedned – ebben az orvosok is egyetértenek.

 

Ha oldalt fekszel, akkor szinte kötelező, hogy a matrac valamilyen zónázással legyen ellátva – de bizony háton fekvésnél is jól jöhet, ha a feneked kissé be tud süppedni a matracba. Egyedül hason alvásnál nem annyira tragikus a zónázottság hiánya – de itt sem árt valamilyen komfortnövelő anyag. A zónákról ebben a videóban mesélünk többet:

 

 

Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy meglegyen a matrac megfelelő vastagsága. Anyagtól függően ez a vastagság kb. 16-18 centiméter között van. Ez azért lényeges, mert ha nem elég vastag a matrac, akkor szükséged lehet egy rugalmas ágyrácsra, ami nem olcsó mulatság.

 

Ez persze csak néhány létfontosságú tipp volt. Ha megnézed a cikkbe ágyazott videókat, akkor még több hasznos ötlettel fogsz találkozni...

 

Hol érdemes matracot választani? 

 

Ha a fent leírtakat észben tartjuk, akkor már nagy meglepetés nem érhet minket a matracválasztás során. Mégis van két aranyszabály, amit érdemes betartani.

 

Az egyik az, hogy a matracot próbálni kell. Bármilyen jó ugyanis egy internetes leírás, soha nem fogja tudni helyettesíteni a személyes próbát, hiszen a szöveg írója más testfelépítésű, mást érez ki egy matracból, mint mi.

 

Saját tapasztalataim szerint egyébként a vásárlók többsége félreválaszt internetes leírás alapján – azaz többségében szinte soha nem azt a matracot veszi meg, mint amit a neten szimpatikusnak talált. 

 

A másik fontos szabály, hogy bármennyire is kényelmesnek tűnik a boltban a matrac, mindig érdemes olyan helyet keresni, ahol kapunk pénz-visszafizetési garanciát – vagy legalább valamilyen csere lehetőséget – a megvásárolt matrac mellé. Nagyon kellemetlen ugyanis, ha hazavisszük a kiszemelt matracot és otthon derül ki, hogy nagyon kényelmetlen. 

 

Ha a cikkben leírt tanácsokat figyelmesen elolvastad – és betartod őket -, akkor biztos vagyok benne, hogy kényelmes matracot fogsz választani. Sok sikert kívánok a keresgéléshez. :)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló