2024. május 20., Bernát Felícia

Promóció

Így érhető el a munkahelyi biztonság! (X)

X 2023.05.27. 11:22

 

A biztonságot adó munkahelyi környezet megteremtésének egyik legfőbb alappillére az átláthatóság. Ha minden helyzetben a rend a döntő, akkor gyakorlatilag nincsen olyan szituáció, amit ne lehetne eredményesen orvosolni, mégpedig a legnagyobb hatásfokkal, járulékos veszteségek nélkül.

 

 

getoolbox

 

Legnagyobb érték a legkisebb erőfeszítéssel?

 

A lean módszerek egyik legfőbb dilemmája, hogy milyen úton-módon teremthető meg, érhető el az a gyártási struktúra, ahol az értékek létrehozása minimális idő- és energiabefektetéssel jár együtt? Vagyis nagyon leegyszerűsítve ezt a kérdést: mi a hatékonyságfokozás legjobb módja?

 

Nyilván ez egy roppantul összetett téma, hiszen ott kezdődik minden, hogy vajon mi is az érték a vevők számára? Mi az, ami ténylegesen értéket képvisel? De továbbmegyünk, a dolgozók értékrendje is kulcsfontosságú, mert kizárólag együttes erővel alakulhat ki az az egységes látásmód, ami előremozdítja a cég fejlődését.

 

De hogy jön ide a munkahelyi biztonság? A fenti leírásból úgy tűnhet, hogy ezek a módszerek kizárólag a gyártásban alkalmazhatóak, ám ez egy tévhit. Korántsem. Lévén ez az egész nem egy taktika, nem egy stratégia, hanem sokkal inkább egy szemlélet. Vagyis a szemléletformálás bármelyik vállalat életében megvalósítható, aminek következtében természetesen elkerülhetetlen a munkatársak szemléletbeli változása is. Ezért annyira komplex ez a rendszer, és ezért annyira hatásos. Tény, hogy kitartás, türelem szükséges a véghezviteléhez, de ha az átállás megtörtént, akkor onnantól fogva folyamatosan élvezhetőek az előnyök.

 

A biztonság egyik alappillére az egyértelmű jelöléstechnika

 

A módszerek közé tartozik az átlátható, értelmezhető, mindenki számára egyforma jelentéssel bíró jelölések alkalmazása. A padlómatrica pontosan erre képes. A segítségével olyan útvonalak hozhatóak létre, amik felgyorsíthatják az előrehaladást, megkönnyíthetik a tájékozódást, és amiknek a közbenjárásával elkerülhetőek az útkeresések, az eltévedések. Ez a fajta jelölési megoldás nem pusztán a menekülő útvonalak kijelölésére alkalmas, de nyilván sok esetben ez a legtöbbet látott megvalósítási forma.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló