2022. január 19., Sára Marió

Promóció

#szponzorált tartalom

Akut leukémia - minden, amit érdemes tudni

Szponzorált tartalom [X] 2021.11.29. 18:41

A leukémia szó régen az emberek szemében egyet jelentett a halállal, viszont ma már az akut leukémia gyógyulási esélye igen magas, főleg akkor, ha a beteg még időben felismeri a jeleket és orvoshoz fordul. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy melyek a leukémia tünetei, illetve hogy az akut leukémia két típusa milyen jellemzőkkel rendelkezik.

leukemias-no-lanyaval-tegyunkleukemia

 

Az akut leukémia tünetei

 

Az akut leukémia tünetei nem feltétlenül csak a leukémia jelei lehetnek, ugyanis egyik tünet sem jellegzetes. Épp ezért fontos, hogy észlelésük esetén ne essünk egyből kétségbe, viszont forduljunk minél előbb orvoshoz, ugyanis az akut leukémia túlélési esély annál nagyobb, minél korábban megkezdődnek a kezelések.

 

Az egyik leggyakoribb tünet, hogy az érintettnél gyakran jelentkezik valamiféle fertőzés, illetve gyakoriak lehetnek az újra és újra kiújuló fertőzések is. Emellett gyakori a láz, a hányinger, a hidegrázás, a fáradékonyság és más influenza-szerű tünetek megjelenése.

 

Rendszeresen előfordul még vérszegénység kialakulása a leukémiás betegeknél. Ez megmutatkozhat abban, hogy a beteg gyenge, fáradékony, étvágytalan és sápadt. Sérülés esetén a keletkező seb lassabban gyógyul be, illetve a beteg bőre nem viseli annyira jól a külső hatásokat, így egy enyhe benyomódástól is bevérzéses folt jelenik meg a bőrön.

Mindezek mellett sajnos fájdalom is jelentkezhet a máj, a vese, a lép, a nyirokcsomók, a csontok és az ízületek környékén.

 

Akut leukémia gyógyulási esély - akut myeloid leukémia (AML)

 

Az akut myeloid leukémia (AML) leginkább felnőtteket érint, de gyermekeknél is előfordulhat. Diagnosztizálása után a szakorvos egy személyre szabott terápiás tervet kap, amely általában kemoterápiát, sugárkezelést, célzott terápiákat és csontvelő- vagy őssejt-átültetést tartalmaz. 

 

Az akut leukémia gyógyulási esély ezen típus esetén gyermekkorban 60%-ra, felnőtt korban pedig 35-40%-ra becsülhető. A jobb gyógyulási esélyek érdekében fontos, hogy minél korábban felismerjük és kezeljük a betegséget.

 

Akut leukémia gyógyulási esély - akut lymfoid leukémia (ALL)

 

Az akut lymfoid leukémia (ALL) az esetek többségében gyermekkorban fordul elő, azonban felnőttkorban, azon belül főleg 65 év felett is jelentkezhet. Kezelése hasonlóan az akut myeloid leukémiához kemoterápiával, szteroidokkal, illetve nagyon ritkán sugárkezeléssel, őssejt terápiával zajlik.

 

Az akut leukémia gyógyulási esély ezen típus esetén gyermekeknél 80-90%, felnőttkorban 35-40%, 60 év felett pedig 5-10%. Mint az AML-nél, itt is kulcsfontosságú az idő.

 

Az akut leukémia gyógyulási esély ahhoz képest, hogy közel 50 éve még a nullához konvergált, ma már egész magasnak számít. A kezelés alatt a beteg és családja nehéz időszakot él át lelkileg és a legtöbb esetben anyagilag is, így alapítványunk fő célja, hogy könnyebbé tegyük a leukémiával küzdők és családjuk számára ezt a kihívásokkal teli időszakot lelki és anyagi támogatással.

 

Amennyiben érdekel tevékenységünk és tudni szeretnéd, hogyan tudsz Te is segíteni a leukémiás betegeknek gyógyulásukban, keresd fel Alapítványunk oldalát!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló