2024. június 19., Gyárfás

Promóció

#hulladékfeldolgozás

A shredderezés szerepe a  hulladékcsökkentésben és újrahasznosításban (X)

X 2023.07.28. 12:28

 

Egyre nagyobb számban jönnek létre fém feldolgozással foglalkozó vállalkozások. Ezek vagy kisebb feldolgozó udvarokból fejlesztett üzemek vagy már speciálisan feldolgozási céllal létrehozott vállalatok. Egy azonban közös bennük. Ismerik a tényt miszerint a fémek újrahasznosítása nem csak társadalmi, környezetvédelmi szempontból fontos, hanem rendkívül nyereséges iparág.

 

fotó: pexels

 

Feldolgozható anyagok


Hulladékudvarokban jellemzően háztartásokban fellelhető hibás, vagy használaton kívüli tárgyak azok, amiket a lakosság átad újrahasznosítás céljára. Háztartási nagygépek
(hűtőszekrények. mosógépek), kisebb járművek, eszközök, használati tárgyak (kerékpárok, motorok, talicskák, hordók). Gyakran jelennek meg kerítés maradványok, drótok, elektromos kábelek is.


Ipari feldolgozó üzemekben célirányosan nagyobb volumenben is kerülnek fém tárgyak. Autók, buszok, teherautók, akár még vasúti kocsik, szerelvények is. De gyakori az elavult ipari berendezések, gépek és alkatrészek megjelenése is.

 

A cél


Természetesen a hatékony és gyors feldolgozás, újrahasznosítás miatt. A legnagyobb haszon elérésére a lehető legtisztább és legjobb minőségben szükséges előállítani
beolvasztásra szánt fémhulladákokat. Ez pedig nem más mint a fém típusonként különválogatott minél tisztább és minél apróbb szemcseméretű darálék. Mivel a fémek apró méretben olvaszthatók be a leggazdaságosabban, ezért az ilyen apró szemcséjű fémek a legkeresettebbek és ezekért fizetnek magasabb árat a kohászattal foglalkozó vállalatok.

 

A módszerek


Ahhoz, tehát, hogy a legtöbb nyereséget érhesse el egy fémhulladék feldolgozó üzem, jól átgondolt rendszerben szükséges folyamatait kialakítani. Honnan szerzi be az alapanyagot, azaz a fémhulladékokat. Milyen típusú fémeket, tárgyakat vesz át. Ennek megfelelően kellkiválasztani hozzá a megfelelő gépeket, berendezéseket. Építőiparból vagy nehéziparból származó alapanyagokat elsődlegesen darabolni szükséges, mert rendszerint nagy méretű tárgyakról van szó. Amely tárgyak összetettebbek többféle fém, műanyag, gumi alkatrészei is lehetnek érdemes előbb szétbontani, szétszerelni annak függvényében, hogy mennyire lenne az időigényes. A lehető legtöbb egymástól eltérő anyagot érdemes különválasztani akár kézi vagy gépesített kézi munkával. Amennyiben ez nem lehetséges vagy irreálisan sok időt venne igénybe akkor daraboló ollókkal, zúzógépekkel lehet térfogatukat csökkenteni.

 

Darálás, shredderezés


Ipari fémhulladék darálóknak sokféle típusa létezik. Méretben, feldolgozási technológiában is különbözhetnek egymástól. A legnagyobbak akár teljes gépjárműveket is közvetlenül bedarálni. Míg a kisebbek akár manuálisan is tölthetők a kisebb tárgyakkal vagy előre darabolt fémhulladékokkal. Működési elvük hasonló. Az egymással szemben forgó acéldobok kalapácsai végzik az elvágás és aprítási feladatot. Bonyolultabb berendezések esetén forgódobok sora várja a darabolt aprított fémet és akár egészen porszerű szemcseméretűvé képesek őrölni azokat. A Lefort dízel és elektromos fémhulladék daráló az egyik legkiválóbb választás. Amennyiben rendelkezésre áll elektromos hálózat, az elektromos modell környezetkímélő alternatívát kínál. A gép lánctalpas verziója ideális azoknak, akiknek a mobilitás kulcsfontosságú. A LEFORT-tól megszokott, kiemelkedő minőségben készül, egyedileg gyártva.


Válogatás


A kis méretűre aprított granulátum tartalmazhat többféle fémet esetleg más anyagokat. Ezeket a lehető legnagyobb gondossággal szét kell választani egymástól. Válogató-, rázó-, szállítószalagok, valamint lyukacsos forgódobok és nagy teljesítményű elektromágnesek segítségével különválaszthatók a vas és acél darabok az alumíniumtól és más fémektől vagy akár a közte maradt műagyag, esetleg gumi daraboktól. Ez által elérhető a legnagyobb tisztaságú és legapróbb szemcseméretű kohászatra előkészített értékes nyersanyag. Ezek a folyamatok teszik kiemelten nyereségessé a fémfeldolgozó üzemeket.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló