2022. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#koronavírus #kórház #katona

Visszahívták a katonákat a kórházakból

Nagy Donát 2021.07.06. 08:01

Egyik napról a másikra kellett szedniük a sátorfát.

A Népszava cikke szerint váratlan búcsú történt, amikor július 1-jétől visszahívták a katonákat a kórházakból. A lap által megkérdezett intézmények vezetőit előre nem is tájékoztatták a döntésről.

Az intézményvezetők többsége azt mondja, hiányozni fognak az egyenruhások az ellátásból.

A cikk szerint múlt hét szerdán, június 30-án értesítették arról az intézmények vezetőit, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára nyolc hónapos szolgálatuk után már másnap, július elsejétől kivonják az odarendelt katonákat, illetve a rendőröket 93 egészségügyi intézményből. 


Azt írják, hogy a katonákról már a járvány alatt is dicsérően beszéltek a páciensek és a kórházi dolgozók is. Irányították a betegeket, segédkeztek az oltások adminisztrációjában, a Covid-ágyak bővítésekor cipelték a bútorokat, betegeket.

Ugyanakkor a lap szerint nem lehetett nem észrevenni, hogy valójában az egészségügy békeidőben is fennálló munkaerőhiányát pótolták, hiszen így a járványvédekezésre hivatkozva, parancsra mozgatható „ingyenes” emberekhez jutottak az kórházak.

Fontos azonban, hogy a vészhelyzet lefújásával ez a munkaerőszükséglet nem szűnt meg, csak most már a kormány szerint elengedhetik a kórházak kezét.

kat1
Fotó: MTI

 

A katonák tavaly március óta, azaz 15 hónapja „felügyelték” az intézmények készletgazdálkodását, segítettek megszámolni a főigazgatóknak a védekezéshez szükséges eszközöket, de az ő közbeavatkozásukat kérte a mentőszolgálat is, ha egy-egy intézmény valamilyen okból nem akarta fogadni a beteget.

Az intézményvezetők most úgy számolnak, hogy a katonák és vezetőik a következő járványhullámmal, becslésük szerint nagyjából szeptember közepén visszatérhetnek. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló