2024. május 23., Dezső

Mindenki ügye

#budapest #tüntetés #kata

Hétfőn, az új kata-törvény elleni tüntetések ötödik napján a Margit hidat blokkolták le a tüntetők (VIDEÓK)


Viszonylag feszült helyzet alakult ki a Margit hídon, ahol a tüntetők se buszt, se villamost nem akarnak átengedni.

azonnalipp

Hétfőre is tüntetést szerveztek a biciklifutárok a kormány katás módosításai miatt, és ez az jelenti, hogy zsinórban ötödik napja foglalnak el Budapesten hidakat a tüntetők.

 

A demonstrációt reggel hét órára hirdették meg, és az Azonnali helyszíni tudósítója szerint a hír megírásának pillanatában már néhány százan vannak kint a Margit híd budai hídfőjénél. A hídon eleinte mindkét irány felé egy-egy sáv szabadon volt,

de kisvártatva a teljes forgalmat leblokkolták a futárok, hiába kérték a szervezők, hogy a villamosokat engedjék át, a résztvevők úgy döntöttek, hogy nem fogják, és ebből nagy feszültségek adódnak.

A helyszínen eddig egy politikust fedeztek fel Hadházy Ákos parlamenti képviselő személyében, de kint van az aktivista Molnár Áron, Noár is, aki a közösségi médiában hívott csatlakozásra.

 

A tüntetésen számos felszólaló nyilvánult meg, legtöbben a megélhetésük ellehetetlenítését kifogásolták, és bár reggel kilenc körül a hivatalos tüntetés véget ért, a demonstrálók a helyükün maradtak, és azt skandálják, hogy egész nap ott lesznek.

 

A lap tudósítója jelenti, hogy néhányan a futárok közül azt tervezik, hogy a Nyugati környékét fogják elfoglalni, és el is indultak feléje. Miután elérték, a menet nem állt meg sokáig, hanem továbbindult az Oktogon felé a körúton.

 

A tömeg valamelyest szétszéledt, miután a Deák-téren át eljutottak az Astoria felé, ahol a már szokásos célpont felé, az Erzsébet híd felé vették az irányt. Bár keveseben vannak, mint a Margit hídi kezdetkor, néhány százan még mindig maradtak. 

 

Közben körülbelül háromszáz készenléti rendőr jelent meg a Margit hídon, és az ott maradt két-háromszáz embert felszólították, hogy menjenek fel a járdára. Ennek többen nem tettek eleget, az út közepén maradókat sokkoló használatával oszlatták el a hídról erről Jámbor András parlamenti képviselő élő videóban számolt be a Facebook-oldalán:

A Ferenciek terén aztán az oszlatás hírére az előzőleg elindult második csoport úgy döntött, mégsem kockáztatják meg az Erzsébet híd elfoglalását, inkább visszamennek a Margit hídra. 

 

FRISSÍTÉS:

 

A megszorításellenes tüntetők a Kossuth-térre értek, ahol egy levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak, amit bárki aláírhat. Ebben azt kérik, hogy tervezzék újra a rezsicsökkentés csökkentését, tolják el a kata módosításának bevezetését januárra és ne csak tolják el, de tervezzék is újra a kata módosítását.

 

 

Ezután a tüntetők a képviselői irodaházakhoz indultak, de az Olimpia park mellett rendőrsorfal állta el az útjukat. Néhányan bementek a parkba, és megpróbálták kikerülni őket, de a rendőrök elkezdtek a parkban igazoltatni, és olyanokat is kivittek onnan, aki nem is tüntettek, csak békésen üldögéltek. 

   

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

 

 

Indexfotó: Cserdi Nóra/Azonnali

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló