2023. január 30., Martina

Mindenki ügye

#eger #iparűzési adó #megyei jogú városok #kompenzáció

Végre kiderült: Heves megyében így kaphatnak kompenzációt az iparűzési adó elvonása miatt a kistelepülések

ugytudjuk.hu 2021.01.15. 10:30

A nagyobb városokban, mint Egerben viszont még nem tudhatják, kapnak-e egyáltalán állami segítséget.

Végre kiderült, hogyan és milyen mértékben szándékozik kárpótolni a saját intézkedése, vagyis az iparűzési adó mértékének megfelezése miatt bajba került önkormányzatokat a kormány. Ugyanakkor a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet csak a 25 ezer fősnél kisebb településekre vonatkozik (az ezeknél nagyobb, zömmel megyei jogú városok esetében már egyedi kormánydöntés szerint ítélik oda a kompenzációt, amit több politikai szereplő is egyszerű zsarolásnak, sőt, egyenesen kivégzésnek tart).

A mostani kormányhatározat viszont pontosan részletezi a kisebb települések kompenzációjának menetét és mértékét. Eszerint

"A huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzat a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet rendelkezései szerinti, a  2021. évben kieső iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben a központi költségvetésből támogatásra jogosult"

Természetesen a támogatás mértékéről is rendelkezik, külön kedveskedve a hivatali bikkfanyelv szerelmeseinek és az önkormányzatok gazdasági osztályainak:

"A  támogatás összege a  Korm. rendelet 2.  § (2)  bekezdése szerinti vagy az  adózás rendjéről szóló 2017.  évi CL.  törvény 69.  §-a szerinti – kizárólag a  Korm. rendelet 1.  §-ára tekintettel benyújtott kérelem alapján megállapított  – adóelőleg-csökkentés összege, növelve a  helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/B.  § (3)  bekezdése szerinti iparűzési adóalap-megállapítást választó adózó adóalapjának a  2021. január 1-jén hatályos önkormányzati adórendeletben megállapított adómérték és az 1%-os adómérték különbözetének a szorzatával."

Ennél lényegesen egyszerűbb információ, hogy a támogatást két egyenlő részletben fizeti ki az állam, legkésőbb júniusban és októberben. Mint ismert, a kormány még decemberben döntött úgy, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét elengedi. Ezzel persze nem sokat segített a cégeknek (főleg a bajban lévőknek, amelyeknek árbevétele bezuhant a válság miatt, ezt az adót pedig árbevétel alapján fizetik), annál nagyobb lyukat ütött az önkormányzatok költségvetésén. 

 

Már ekkor tudható volt, hogy a 25 ezer főnél kisebb településeket automatikusan kompenzálják, az ennél nagyobb települések ugyanakkor egyedi elbírálás alá esnek. Mivel a 23 megyei jogú városból 10-nek nem kormánypárti vezetése van, ezért már akkor sejthető volt, hogy az "egyedi döntések" valamiért pont a fideszes vezetésű önkormányzatoknak fognak kedvezni. 

 

Így is lett: tavaly december 24-én Békéscsaba (ahol független a polgármester, de a Fidesz nyíltan támogatja), Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására, működési költségekre. Hozzá kell tenni azonban, hogy a szintén fideszes vezetésű Nagykanizsa és Szekszárd viszont nem kapott ilyen állami támogatást.

 

via ugytudjuk.hu

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló