2024. április 12., Gyula

Mindenki ügye

#mészáros lőrinc #csányi sándor #gazdag #vagyon #lista

Végképp az ország leggazdagabb emberévé vált Orbán jóbarátja, de Vajna Tímea is multimilliárdos lett

EÜ/24.hu 2021.02.03. 08:41

Mészáros Lőrinc messze megelőzte a hosszú évekig első helyen álló Csányi Sándor OTP-vezért a leggazdagabb magyarok listáján. De még több érdekes nevet is találunk a TOP 50-ben. Például Andy Vajna özvegyét.

Magasan veri már Mészáros Lőrinc az ország főbankárát, Csányi Sándort, legalábbis a Forbes legfrissebb gazdaglistáján - írta a 24.hu. A felcsúti multimilliárdos és családja vagyonát 479,4 milliárd forintra becsülték, 86 milliárddal többre, mint az OTP-vezérét – derül ki a magazin 50-es rangsorából. A vagyonbecslés a 2019-es évről leadott mérlegeken alapszik, a részvényeknél viszont a legfrissebb tőzsdei adatokra építettek a szerkesztők. Mészáros tőzsdei mamutcégét, az Opus Globalt alaposan megrángatta a koronavírus, de az árfolyam az év végére visszakapaszkodott, a tőzsdén kívüli érdekeltségei pedig tovább arattak.

meszaroslorinc-mti

Mészárosék a következő évek legnagyobb üzleteiben is érdekeltek: Paks II. építésén kívül a kínai óriáshitellel készülő Budapest–Belgrád-vasútvonal projektjében és a három pénzintézet összeolvadásával létrejövő bankholdingban is. A fúzióval egy 740 milliárd forint értékű pénzintézetet jön létre, és 1,9 millió ügyfelével a második legnagyobb bank lesz éppen a Csányi-féle OTP mögött – vetíti előre a Forbes.

 

De ki szerepel még az első tízben? Íme:

  1. Mészáros Lőrinc és családja 479,4 milliárd forint
  2. Csányi Sándor  393,4 milliárd
  3. Veres Tibor  258,6 milliárd
  4. Rahimkulov Timur 257 milliárd
  5. Felcsuti Zsolt 246,1 milliárd
  6. Gattyán György 245,6 milliárd
  7. Rahimkulov Ruszlan 240 milliárd
  8. Demján Sándorné és családja 214,3 milliárd
  9. Szíjj László 184,4 milliárd
  10. Széles Gábor 146 milliárd

Nem fértek be az első tízbe, de érdemes megemlíteni még néhány nevet. Garancsi Istvánt, a miniszterelnök másik barátját 66,7 milliárd forintos becsült vagyonnal három hellyel előbbre rangsorolták a Forbes szerkesztői. Tavaly a soproni kaszinója mellé, megszerezte az öt fővárosi játékterem-koncessziót is, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal együtt a néhai Andy Vajna kaszinóbirodalmának tulajdonosa lett, a csoport pedig ontja a pénzt, legalábbis tavaly 32,8 milliárdos forgalomból 11,7 milliárdos profitot csinált.

 

A Fidesz gazdasági hátországának egykori megteremtője, az Orbán Viktorral vesztes háborút vívott Simicska Lajos cégbirodalma átszivárgott Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, az egykori főoligarcha vagyonát még mindig több mint 39 milliárdra becsüli a Forbes, és ez elég a 37. helyhez. Kettővel utána következik Vajna Tímea, a néhai filmproducer özvegye, papíron 38,6 milliárdos vagyonnal. Ezt arra alapozzák a Forbes listakészítői, hogy az Andy Vajna hagyatéki vagyonát tömörítő AV Perfect új tulajdonosa, a Las Vegasban bejegyzett VMT Holdings LLC végső tulajdonosa Vajna Tímea.

 

Fotók: MTI

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló