2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#rogán antal #védelmi igazgatási hivatal

Védelmi Igazgatási Hivatal alakul, amely Rogán Antal alá fog tartozni

Barna Benedek 2022.09.08. 08:00

A kormány szerint a hivatal létrehozásával az ország biztonságának fokozása a céljuk.

 

Az Alaptörvény kilencedik módosításával megkezdett védelmi és biztonsági szabályozási reform következő állomásaként október 1-jei hatállyal megalakul a Védelmi Igazgatási Hivatal, amely a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő költségvetési szerv lesz – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda este az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a Védelmi Igazgatási Hivatal megalakításának célja az ország biztonságának fokozása, a védelemhez és a biztonsághoz kapcsolódó igazgatási feladatok, valamint az összkormányzati felkészülés összehangolása a válságkezelés és a különleges jogrendi feladatellátás terén.

rogan-antal-mti-foto-kovács-tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Védelmi Igazgatási Hivatal november 1-jétől – a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény hatályba lépésétől – a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerveként működik majd.

 

Szerda este a Magyar Közlönyben meg is jelent a hivatal felállításáról szóló rendelet, az ezt szemléző Telex cikke szerint

az új kormányszerv "a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve" lesz, melynek feladata a védelmi és biztonsági igazgatási szabályozási reform szakmai folyamatainak koordinációja.

Ennek keretében

 

– előkészíti a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve működését közvetlenül megalapozó szabályozókat,

 

– összehangolja a védelmi és biztonsági igazgatási szabályozási reform keretében előterjesztett ágazati javaslatok szakmai tartalmát,

 

– végzi a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve működéséhez szükséges felkészítési tevékenységet,

 

– összehangolja a központi és területi közigazgatási szervek állományában a védelmi és biztonsági igazgatási feladatokat ellátó személyek védelmi és biztonsági igazgatási szabályozási reformmal összefüggő igazgatási felkészítését.

 

Azt egyelőre nem lehet tudni, mennyiből gazdálkodik majd az új hivatal, a határozatok között viszont a miniszterelnök megbízta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a költségvetésen belül különítse el az ehhez szükséges forrásokat.

 

A Telex emlékeztet: Rogán Antal alá az új kormányzati struktúrában már bekerültek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Információs Központ néven üzemelő "szuper-titkosszolgálatot" Kovács Zoltán András dandártábornok vezeti. A Védelmi Igazgatási Hivatalt a friss rendelet szerint egy főigazgató irányítja majd közvetlenül, személyét még nem jelölték ki.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló