2024. július 25., Jakab Kristóf

Mindenki ügye

Van olyan mentőállomás Magyarországon, ahol már csaknem mindenki koronavírusos

2019.11.30. 00:00

Egyre nehezebben bírják a mentősök a teszteléseket, munkaidejük fele erre megy el sok helyen, így kevesebb kapacitás jut mentési feladatokra.

 

A mentődolgozók végzik a koronavírus-tesztelés nagy részét még mindig. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a Klubrádiónak azt mondta: ezt most már egyre nehezebben bírják. Kollégái közül egyre többen „szintén beleesnek a betegségbe”, többen maguk is tesztre várnak.

 

Hangsúlyozta: a mentés a legelső, ez az Országos Mentőszolgálat elsődleges feladata, a tesztelést emellett kell elvégezniük. Részletezte: 12-24 órás szolgálatoknak vannak, és van már olyan hely, ahol a 12 óra egy részét mentési feladatokkal, más részét teszteléssel töltik, és vannak olyan mentők, akik befejezik a 12 órát, majd a szabadidejükben önként vállalják a tesztelést.

 

Kusper felhívta a figyelmet arra, hogy, bár használnak védőfelszerelést, ők is ki vannak téve a fertőzésnek. Vannak olyan helyek, ahol majdnem egy komplett állomás elkapta a fertőzést, van, ahol 15 ember arra vár, hogy átessen a tesztelésen, és megtudja, hogy visszamehet-e dolgozni vagy sem. Az Országos Mentőszolgálat mindent megtesz, hogy a mentés ne kerüljön veszélybe; nem véletlenül vonják be az ötöd-hatodéves orvostanhallgatókat a tesztelésbe.

 

 

Kusper elmondta, már azt is problémásnak tartják, hogy a tesztelést a mentőszolgálat feladatául szabták. Jobb lett volna, ha a tesztelési pontokat hoznak létre, ahová elmehetnek az emberek, és csak akkor kell a menőknek kimenniük, ha idős, mozgáskorlátozott embert kell elérni. Szerinte egyébként még mindig nem lenne késő ilyen tesztelési pontokat létrehozni, és odavezényelnek az orvostanhallgatókat.

 

Úgy tudja, a tesztek elkészítésével is probléma van, legalábbis abból a szempontból, hogy hiába végzik el a mentők a teszteket, az elemzésnél is hiány van. Ott is kevesen dolgoznak, és kollégái értesülései alapján úgy tudja, közülük is többen karanténba kerültek.

 

Új rekord: óriásit nőtt egy nap alatt Heves megyében a koronavírus-fertőzöttek száma

Még soha nem regisztráltak ennyi Covid-beteget 24 óra alatt térségünkben, ráadásul nagyot nőtt az adat az eddigi rekordhoz képest. 3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 82 780 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló