2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#egerplusz #gárdonyi géza #kultúra #egri csillagok #irodalom

Valami baromi izgalmas fog történni az Egri csillagokkal

Kovács Dávid 2022.05.15. 20:01

Gondolta volna, hogy a korrektúrázás közösségi élmény is lehet? A projekthez ráadásul bárki csatlakozhat, nem kell hozzá egrinek sem lenni.

 

Gárdonyi Géza halálának századik évfordulóján a Dobó István Vármúzeum és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár közös projektjének köszönhetően idén ősszel egy különleges Egri csillagok kiadvány fog majd megjelenni, amelyben az író életében megjelent négy kiadás – az 1901-es, az 1905-ös, az 1909-es és az 1913-as – szövegváltozatait lehet majd egyszerre olvasni.

 

Mint ismert, Gárdonyi folyamatosan változtatott, csiszolt az eredeti szövegen, az új kiadványnak köszönhetően pedig laponként és mondatonként láthatjuk majd egymás mellett, hogy hogyan nyerte el 15 év alatt végleges formáját a regény. A tervek szerint még a nyáron nyomdába kerül ez a speciális, több mint 700 oldalt tartalmazó 4 az 1-ben kiadvány, kiegészülve egy kis tanulmánnyal.

 

egri csillagok
Az egri vár kicsinyített mása Pilisborosjenő közelében, az Egri csillagok filmváltozatának forgatásakor (Fotó: Lőw Miklós / Fortepan)

 

A digitalizálás után ezzel lehetővé válik az egyes szövegváltozatok elemzése is. Az ehhez szükséges számítógépes háttér kidolgozását Nagy Ádám János villamosmérnök, Gárdonyi- kutatónak és Keller Péter család- és Gárdonyi kutató, Gárdonyi Géza dédunokájának többéves közös munkája tette lehetővé. Ez később egy szövegkritikai kiadásnak is az alapja lehet.

 

És most jönnek önök a képbe!

 

A projekt miatt az egri könyvtárra is nagy és komoly feladat hárul, ezért nemrég egy felhívást is közzétettek: vállalkozó kedvű irodalombarátok, diákok, egyetemi hallgatók, tanárok, olvasók segítségét kérik/várják, hogy vegyenek részt a nagy oldalszámú kiadvány közösségi korrektúrázásában.

Közösségi lektorok jelentkezését várjuk!

Miért és hogyan? Úgy gondoltuk, hogy a Nagy „Nagy Könyv” létrehozása egy igazi közösségi élmény is lehet. Olyan, mint amikor 2005. december 15-én kihirdették a TV-ben, hogy az Egri csillagok lett Magyarország legnépszerűbb regénye. Ehhez viszont minél több embert szeretnénk bevonni. Az egyes kiadások feldolgozás előtt beszkennelt eredeti szövegét kellene összehasonlítani a most betördelt verzióval és ahol szükséges, ennek alapján javítani. Minél többen vagyunk, annál kevesebb oldal jut egy emberre.

A limitált példányszámban megjelenő könyv bemutatója a tervek szerint 2022 októberében lesz, a kiadványba a segítők neve is bekerül majd. A jelentkezéseket a tozser.istvanne@brody.iif.hu emailcímre várják, a pontos részleteket a jelentkezők ezt követően fogják megkapni.

 

A városi tévé ezzel kapcsolatos anyagát itt lehet megnézni:

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló