2022. december 8., Mária

Mindenki ügye

#vakcina #oltóanyag #sinopharm

Harmincmilliárd forintnyi kínai vakcina áll raktárban Magyarországon

Barna Benedek 2021.10.07. 16:39

Hárommillió adagot nem használtak még fel a Sinopharmból, amit a legdrágábban szerzett be a kormány.

 

Részletes összeállítást közölt a 444 csütörtökön a koronavírus elleni vakcinák Magyarországi felhasználásáról. Az ehhez használt adatok részben a hivatalos kormányzati portálról (a koronavirus.gov.hu-ról) származnak, részben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól, ahova a kormány rendszerint elküldi a felhasznált oltóanyagok számát.

 

Az összegzésből a 24.hu szemléje szerint kiderül:

 

– Modernából szinte az összes adagot leszállították, és Pfizerből is szinte a komplett berendelt készlet megérkezett. Ezzel szemben az egyadagos Janssenből alig a berendelt mennyiség ötöde érkezett Magyarországra.


Az összes Magyarországra érkezett állománynak mindössze a 49,3 százalékát adták be az orvosok (ami Bulgária után a második legrosszabb arány az uniós országok közül), miközben a lakosság 68,8 százaléka kapta meg eddig legalább az első oltást (ami 11,1 százalékponttal marad el az uniós átlagtól).


– A kormány összesen 5.187.056 adag Sinopharm vakcinát vásárolt, darabját 31,5 euróért (ez volt messze a legdrágább, ugyanis a Modernából egy adag 19 euróba, a Pfizerből 15,5 euróba, a Szputnyikból 9,95 euróba, a Janssenből 8,5 euróba, az AstraZenecából 1,82 euróba került). A kínai vakcinakészletből eddig alig több mint 2,1 milliót adtak be, vagyis jó hárommillió adag (30 milliárd forintnyi) kínai oltóanyag áll a raktárakban.


A 444 cikke szerint a mostani oltási tempóban a raktárkészletek csak nőni fognak, majd egy idő után a vakcinák szavatossága egyszerűen lejár.

 

(Indexfotó: Rosta Tibor / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló