2024. április 13., Ida

Mindenki ügye

#migráció #határőrizet #osztrák-magyar határ

Vajon valójában mennyire lehet sikeres a magyar határőrizet?

Papp László Tamás 2021.08.27. 12:04

Azt pontosan tudjuk, hány migránst fognak el magyar területen. De hányan jutnak át?

 

Egy régi vicc is eszünkbe juthat a migráció elleni harcról.

Háború idején a kisbíró dobolja ki, hány ellenséges katona esett el. – És a mieink közül hányan estek el? – kérdezi valaki. – Azt odaát dobolják – feleli a kisbíró.

Az egyenruhások négy megyés akció keretében – a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság jelzése alapján – 2021. augusztus 26-án 18 óra 30 perckor az M1-es autópályán, Nagyszentjános térségében ellenőriztek egy szerb rendszámú gépkocsit, amit egy 24 éves szerb férfi vezetett

– adta hírül csütörtök este a police.hu.

Az autóban a sofőrön kívül további nyolc, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott. A külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják őket.

A szerb sofőrrel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítanak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz – zárul a közlemény.

rendőr-határ-mti- Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

 

De úgy tűnik – kerítés ide, migránsozós sikerpropaganda oda – az illegális határátlépők jelentős része átjut Ausztriába. Erről tanúskodik legalábbis ez a csütörtöki hír:

A határvidék mellett a közép-burgenlandi települések utcáin is gyakrabban találkozhatunk rendőrökkel és az őket segítő katonai járőrökkel a jövőben. A határőrizet kiterjesztésének célja, hogy a térségben mozgó menekülteket minél hamarabb megtalálják

– közli az ORF.at Magyarok.

A szigorúbb felügyelet mindenekelőtt a magyar határ közvetlen közelében fekvő Sopronkeresztúr/Deutschkreutz, Füles/Nikitsch, Malomháza/Kr. Minihof, Locsmánd/Lutzmannsburg és Frankó/Frankenau településeket érinti.

– fogalmaznak. Ennek oka pedig, hogy:

A Felsőpulyai járásban az utóbbi hetekben egyre gyakrabban találkozni menedékkérőkkel, a rendőri akciók pedig aggodalmat keltettek a helyiek körében.

"A tartományi rendőrség előzetesen értesítette a községeket a hatósági jelenlét megerősítéséről, a hét folyamán pedig további egyeztetések zajlanak a kérdésről. A zöldhatár fokozott felügyelete továbbra is fennmarad, a településeken zajló járőrözés a határvédelem második rétegét adja, közölték a hatóságok részéről" – teszik hozzá.

Az osztrák-magyar határtérségben elfogott menekülteket a három burgenlandi adatfeldolgozó központ egyikébe szállítják, ezek északon Miklóshalma/Nickelsdorf, Közép-Burgenlandban Somfalva/Schattendorf délen pedig Rábakeresztúr/Heiligenkreuz községben találhatók. Itt elsőként koronavírustesztet készítenek, majd a menedékkérők adatait tolmács segítségével felveszik

– zárul a hír.

 

Vagyis odaát is sok átjutott migránsról dobolnak. S ez legalábbis árnyalja az illegális bevándorlást kizárólag vagy jórészt rendőri eszközökkel megoldani akaró politika eredményességét.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló