2022. január 26., Vanda Paula

Mindenki ügye

Űrmérnökképzés indul a BME-n

Csarnó Ákos 2022.01.01. 14:32

Irány az űr!

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2022 szeptemberétől űrmérnököket is képez majd – mondta el az intézmény oktatási rektorhelyettese, Bihari Péter az InfoRádiónak.

 

Bihari szerint az űripar és az űrtechnológia korábban állami monopólium volt, mára azonban egyre több magánvállalkozás lát benne fantáziát és kihasználható erőforrást, és a megszerzett tudást a távközlésben is lehet hasznosítani. Bihari szerint

 

„A képzésnek csak egyik iránya az űreszközök tervezése, építése, a világűrbe juttatása, ott mérések, kísérletek végzése, de az űriparnak van jelentős földi vonatkozása is: a kiszolgáló létesítmények, a kapcsolattartó és kommunikációs eszközök tervezése, megvalósítása”

 

 

A BME azt várja, hogy leendő hallgatóik csatlakozzanak majd a magyar űrprogramhoz is néhány év múlva. Az űrmérnök egy mesterképzési szak, tehát feltétele egy már meglévő diploma, lehetőleg műszaki vagy informatikai területről. A képzést 20-50 fő körüli létszámmal indítják, angol és magyar nyelven zajlik majd, így a társalgási szintű angolnyelv-tudás előny a jelentkezésnél.

 

Bihari szerint az űrmérnökök nemcsak az űripari programoknál tudnak majd elhelyezkedni, hanem távközléssel, informatikával, speciális eszközök gyártásával is foglalkoznak majd.

 

(indexkép: getty images)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló