2021. April 11., Leó Szaniszló

Mindenki ügye

#jogosítvány

Űrkorszak a magyar utakon: nem kell majd magunknál tartani a forgalmit és a jogosítványt

ugytudjuk.hu 2021.3.29. 7:59

Ész megáll, hogy rohan előre a világ.

Évek óta feleslegesnek tűnik magunknál tartani az autó forgalmi engedélyét és a jogosítványunkat - írja a Totalcar. A cikk szerint a rendőrség már most is bármilyen közúti ellenőrzés során percek alatt kiderítheti ezek nélkül is, hogy vezethetünk-e, illetve pusztán a rendszám alapján azt, hogy az autónak érvényes-e a műszaki vizsgája, nem körözik-e, van-e rajta kötelező biztosítás, forgalomban van-e. 

 

Azonban egyelőre még mindent magunknál kell tartani, ugyanis a gyakorlat az, hogy ha akár a forgalmit, akár a jogosítványt nem tudjuk felmutatni igazoltatáskor, a rendőr helyszíni bírságot róhat ki.

autóvezetés2

Viszont hamarosan új szabályok jönnek! A Belügyminisztérium a lapnak azt írta, hogy 2020. május 28-óta hatályos a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosítása, illetve a közúti közlekedéshez kapcsolódó jogszabályok is változtak, amely széleskörű elektronizálást engedett meg. Azaz hamarosan kevesebb papír, több kattintás jön.

 

2023. január 1-től a rendőrök a helyszínen elsősorban elektronikus eszközzel fogják ellenőrizni, hogy a megállított jármű részt vehet-e a forgalomban, illetve vezetőjének érvényes-e a jogosítványa, valamint megfelelő kategóriára vizsgázott-e.  A könnyítés az okmányok kiállításának dátumától független, de kizárólag a magyarországi okmányokra vonatkozik majd.

 

via ugytudjuk.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló