2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#zöldfül #lakás #energia #rezsi

Újabb két évig nem kell megfelelnie az új lakásoknak a szigorúbb energiafelhasználási előírásoknak

Nagy Donát 2022.08.24. 10:27

A kormány úgy döntött, továbbra is lehet energiapazarló lakásokat építeni.

A BB besorolású energiatanúsítvány a lakóingatlanok használatbavételi engedélyhez kellene már évek óta, azonban ennek megkövetelését egyre csak tologatják; az építkezők most újabb két év felmentést kaptak a szigorú energiafelhasználási előírások teljesítése alól, adta hírül a Bank360.

 

Az egyszerű bejelentés alapján építkezők újabb két év haladékot kapnak az előírás alól, függetlenül attól, hogy mikor kezdték a kivitelezést.

Azaz további két évig kaphatnak használatbavételi engedélyt BB energetikai besorolásnál rosszabb lakóépületek is, amennyiben az egyszerű bejelentés szabályai szerint valósulnak meg.

A BB, azaz „közel nulla energiaigény követelményeinek megfelelő” besorolást eredetileg már 2021. januárjától meg kellett volna szerezni az új lakóingatlanokra, írják.

 

Az építkezők által hosszú évek óta tudott követelmény bevezetését azonban azóta újra és újra eltolja a kormány.

 

A lap szerint BB besorolást akkor kaphat egy lakóingatlan az energetikai tanúsítványban, ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási értéke 81 és 100 KWh/m²/év közé esik. Ha az alsó határértéknél, 81-nél alacsonyabb, akkor már AA minősítés jár, ha viszont a felső határtértéknél, 100-nál magasabb, akkor csak CC-t.

 

A BB minősítésnek a megfelelő energiafogyasztáson felül az is feltétele, hogy legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni. Az épület energiaigényébe a fűtésre, hűtésre, melegvíz-előállításra és szellőzésre használt mennyiség számít bele, a

BB-hez ennek legalább negyedét kell megújuló energiaforrásokból használni.

Amennyiben nem használnak az ingatlanban megújuló energiaforrást, akkor nem adható ki BB minősítés még abban az esetben sem, ha az a 81-100-as határértéknek megfelel.

 

Az újabb haladék az eddigi tologatások alapján nem váratlan ugyan, de az furcsa, hogy éppen olyankor tesz újabb engedményt a kormány, amikor a rezsinövekedés miatt minden korábbinál fontosabb lenne az új lakóépületek energiaigényének csökkentése.

 

Címlapkép: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló