2023. június 9., Félix

Mindenki ügye

#csokoládé #szalmonella #belgium

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.06.30. 15:35

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén észleltek hasonló fertőzést. Akkor Magyarországon is több ott készült Kinder-termékből visszahívtak egyes gyártási tételeket.

 

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte – írta a The BrusselsTimes hírportálra hivatkozva az MTI.

 

A belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében az összes, június 25-e után gyártott csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok.

 

A vállalat június 27-én fedezte fel a szalmonella baktériumot a gyárban előállított termékekben.

A szigorú élelmiszerbiztonsági eljárások gyorsan azonosították a lecitint, mint a szennyeződés forrását"

– írta a cég sajtóközleményében.

 

A Barry Callebaut  a fertőzés észlelése után tájékoztatta a szövetségi élelmiszerbiztonsági ügynökséget, és leállította a gyártást. A hírportál tudósítása szerint a vállalat azóta felvette a kapcsolatot vásárlóival, és tájékoztatta őket, hogy az érintett termékeket ne tegyék ki a boltok polcaira. A vizsgálat lezárásáig nem folytatódik a termelés. Amennyiben a cég termékei tömeges fertőzést okoznak, a vállalattól megvonhatják a gyártási engedélyt.

 

Az arloni Ferrero-üzem gyártását áprilisban leállították a hatóságok szintén szalmonella baktérium miatt, azonban a termelés július elején feltételes engedéllyel újraindulhat.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Indexfotó: pikrepo.com – Képünk illusztráció!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló