2024. április 15., Anasztázia Tas

Mindenki ügye

#magyar közút #lázár jános #simicska lajos

Új vezetőség irányítja a Lázár János minisztériumához került közútkezelőt

Barna Benedek 2022.08.03. 15:46

Az állami cég felügyelőbizottságának élére egy Simicska bizalmi emberének tartott korábbi miniszer került.

 

Az ötödik Orbán-kormányban Lázár János tárcájához, az Építési és Beruházási Minisztériumhoz került Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t augusztustól új menedzsment irányítja – derült ki az állami cég szerdai közleményéből.

 

A tulajdonosi jogokat gyakorló minisztérium elrendelése alapján a közútkezelőnél újra létrejött a társaság legfőbb irányító szerveként az Igazgatóság, melynek elnöke augusztus 1-jétől Bartal Tamás, aki korábban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója és elnöke volt, illetve különböző állami vezetői pozíciókat töltött be, és – mint azt a 444 írja – Lázár János bizalmi emberének tartják. Bartal Tamás részt vett az állami költségvetés fontos pillérét jelentő útdíjfizetési rendszer bevezetésében, a kabinetkormányzás megszervezésében, a közműcsatlakozások díjmentességét biztosító Könnyű Közmű Program bevezetésében és a biztonsági gáztározók nemzeti tulajdonba vételében.

 

A cég Felügyelőbizottságának elnöke Németh Lászlóné lesz, aki korábban nemzeti fejlesztési miniszter, majd nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár is volt. A hír kapcsán a Telex cikke megjegyzi: a volt minisztert annak idején mindenki az egykori Orbán-szövetséges Simicska Lajos embereként könyvelte el. 2016-ban nyugdíjba vonult, de 2018-ban a nemzeti dohányboltok koncessziós szerződéseit kezelő ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke is lett.

nemeth-lazar
Németh Lászlóné és Lázár János (Fotó: Marjai János / MTI)

A Magyar Közút vezérigazgatói feladatait továbbra is Szilvai József Attila látja el, aki már 2017 óta vezeti a társaságot és az azt megelőző időszakban műszaki vezérigazgató-helyettes és megyei igazgatói pozíciókat is betöltött a közútkezelőnél.

A Magyar Közút az országos, több mint 32 ezer kilométernyi állami közúthálózat üzemeltetési és fenntartási feladatait látja. Teljesítménymutatói alapján az ország egyik legnagyobb állami tulajdonú vállalatáról van szó, amely a központi irányítás mellett 19 megyei igazgatóságon keresztül végzi többek között az országos közutak karbantartását, felügyeli a teljes körű felújítási beruházásokat és gondoskodik az úthálózatvédelmi feladatokról is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló