2023. február 2., Karolina Aida

Mindenki ügye

#kína #magyarország #ujgur

Ugyan 43 ország tiltakozott a kínai átnevelőtáborok ellen, azokkal Magyarországnak semmi gondja nincs

Nagy Donát 2021.10.22. 08:58

Nem ítéltük el Kína ujgurok elleni jogsértéseit, a kényszersterilizációkat és a szexuális erőszakot.

Negyvenhárom ország ítélte el csütörtökön közös nyilatkozatban a zömében muszlim ujgur kisebbség elleni tömeges jogsértéseket Kína északnyugati Hszincsiang régiójában, írja a HVG.

 

A Nicolas De Riviére francia ENSZ-nagykövet által felolvasott dokumentum a többi között "általános és szisztematikus emberi jogsértésekről, kínzásokról, kényszersterilizációkról, szexuális erőszakról" tett említést. A nyilatkozat elfogadói egyben felszólították a pekingi vezetést, hogy tegye lehetővé ENSZ-megfigyelők akadálytalan hozzáférését az érintett kínai régióhoz.

 

Az állásfoglalást 43 ország támogatta az ENSZ-közgyűlés egyik emberi jogi bizottságában:

Albánia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Horvátország, Csehország, Dánia, Észtország, Szváziföld, Finnország, Németország, Honduras, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Litvánia, Libéria, Liechtenstein, Lettország, Luxemburg, Marshall-szigetek, Monaco, Montenegró, Nauru, Hollandia, Új-Zéland, Észak-Macedóna, Norvégia, Palau, Lengyelország, Portugália, San Marino, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Törökország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország.

 

Ahogy látszik, az aláírók között ott van több szomszédos ország, például Ausztria, Szlovákia, Horvátország és Szlovénia is.

Magyarország azonban nincs.

Uyghur-hunter-Kashgar
Fotó: Wikipedia

 

Becslések szerint nagyjából egymillió ujgur és más muzulmán kisebbséghez tartozó embert tartanak átnevelőtáborban Kína nyugati Hszincsiang tartományában. A vádak szerint a hatóságok sokakat kényszersterilizációnak vetnek alá, kényszermunkára fognak, illetve mondvacsinált okokkal bebörtönöznek.

 

A cikk megemlíti, hogy Magyarország idén áprilisban és júniusban is blokkolt már egy olyan uniós nyilatkozatot, amelyben az EU Hongkong miatt szerette volna bírálni Kínát.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló