2023. március 26., Emánuel

Mindenki ügye

#termékvisszahívás

"Tüdővitaminként” árult étrend-kiegészítő termékek forgalmazását tiltotta meg a Nébih

Barna Benedek 2022.07.02. 09:30

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint a két verzióban is árult készítményt félrevezető tájékoztatással forgalmazták, mivel nincs olyan összetevője, amely igazoltan támogatná a tüdő egészségét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) félrevezetőnek találta a jelölést az "air7 tüdő vitaminja" termékeken, ezért elrendelték a két érintett étrend-kiegészítő kivonását a forgalomból, a forgalmazót pedig milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére kötelezték.

Az étrend-kiegészítő termékcsalád értékesítését a koronavírus-járvány aktív szakaszában kezdték meg, a készítmény a patikákban, bioboltokban és interneten is kapható volt. A Nébih a honlapján arról tájékoztatott, hogy a szakemberei közérdekű bejelentésre indítottak ellenőrzést még 2021 decemberében. 

220630_Air7termékek_összes
Kép forrása: portal.nebih.gov.hu

A vizsgálat során aztán a szakemberek megállapították, hogy az étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén.

"Bár a kifejezetten dohányzó embereknek ajánlott verzió tartalmaz olyan összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírhat, azonban az nem igazolt, hogy a dohányzásnak köszönhetően fokozottan igénybe vett tüdő esetében is érvényesül ez a kedvező élettani hatás" – teszi hozzá a Nébih közleménye.

 

A hivatal szerint a termékeken és azok kommunikációja során számos nem engedélyezett (és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság véleményezése alatt sem álló) állítást is használt a forgalmazó. Mér maga a "tüdő vitaminja" védjegy ilyen volt, de emellett a termékeknek betegségmegelőző, tünetenyhítő és gyógyító tulajdonságot is tulajdonítottak, ami szintén nem megengedett. Ezek miatt a Nébih szerint

egyértelműen kiderült, hogy a vizsgált étrend-kiegészítőket lényeges tulajdonságukra vonatkozó félrevezető tájékoztatással forgalmazták."

A közlemény megjegyzi azt is, hogy a termékek iránti érdeklődést és bizalmat növelték a beszámolók a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozóknak nyújtott termékadományokról, valamint a médiában az air7-ről megjelent írások. Az Origo például tavaly novemberben arról írt cikket, hogy a kiskunhalasi járványkórházban ezzel a "tüdővitaminnal" kezelik a betegeket (ami már csak azért sem lehetett igaz, mert akkor már zárva volt az intézmény; emellett a Telexnek egy ott is dolgozó orvos azt nyilatkozta, hogy nem adtak a betegeknek olyasmit, ami "eltér a terápiás protokolltól").

 

 

 

 

(Indexfotó: pikrepo.com – Képünk illusztráció!)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló