2024. február 25., Mátyás

Mindenki ügye

#magyarország #sajtószabadság #riporterek határok nélkül

Tovább romlott a hazai sajtószabadság helyzete a Riporterek Határok Nélkül szerint

2021.04.20. 13:51

Az Uninón belül csak egy országban van rosszabb helyzetben a média.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet kedden közzétett friss jelentése szerint Magyarországon az elmúlt évben tovább romlott a sajtószabadság helyzete – írja a Telex.

A lista alapján Magyarország 92. helyen áll a világ országai között, ami 3 helyes rontást jelent, ugyanis hazánk legutóbb 89. volt.

Az Európai Uniónban már csak Bulgáriában rosszabb a sajtó helyzete, miközben olyan európai országok is megelőztek minket, mint Albánia, Moldova és Észak-Macedónia.

 

A jelentés szerint Orbán Viktor kormánya a járványt kihasználva tovább növelte befolyását a magyar média felett, ami például a lengyel és a szlovák kormány számára is példaként szolgálhat. Az RSF megemlíti:

Orbánék olyan törvényeket fogadtak el, amelyek alapján álhírterjesztésének vádjával újságírókat fenyegethettek, illetve a járványra hivatkozva tovább nehezítették a közérdekű adatok megismerhetőségét. A drónfelvételek készítésére vonatkozó törvénymódosítást is úgy értékelték, mint ami szűkítette a sajtó mozgásterét.

Sérült a média sokszínűsége is, az RSF jelentése a Klubrádió és az Index ügyét említi példaként, a Szabad Európa és a Telex elindulását viszont a pozitív fejlemények közé sorolták.

 

A listát egyébként Norvégia vezeti a finnek és a svédek előtt, Eritrea áll az utolsó helyen, Észak-Koreát, Türkmenisztánt és Kínát megelőzve.

 

(Indexkép forrása: Orbán Viktor Facebok-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló