2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#koronavírus #védőoltás #gulyás gergely #negyedik hullám #afganisztán

Tömeges oltási akció jön, a 12 és 18 év közötti fiatalok oltására pörög rá a kormány

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2021.08.21. 12:53

Jön az új tanév, na meg a negyedik hullám.

 

Rendhagyó módon szombaton délelőtt tartott kormányinfót Gulyás Gergely, a miniszterelnökségvet vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. A tájékoztatónak két blokkja van, az első részben az afganisztáni válságról számolnak be, később pedig a járványügyi helyzetről.

gulyasgergely_mti
Fotó: MTI

Gulyás elmondta, hogy tegnap a kormány ülésezett, ennek az egyik oka az afgán helyzet volt. A kormány a helyzettel kapcsolattal azt állapította meg, hogy húsz évvel ezelőtt az amerikai kérésnek megfelelve lépett be a magyar hadsereg Afganisztánba, most is az amerikaiak kérésére hagyták el az országot. 

 

A honvédség főparancsnoka, Ruszin-Szendi Romolusz elmondta, hogy összeállítottak egy mentőosztagot. Kabul közelében létrehoztak egy bázist, ide szállítják első sorban a kimenekített embereket. Eddig 78 főt fejeztek el biztonságos helyen, ez tíz családot jelent, köztük 30 gyermekkel.

 

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy Magyarország a szövetségeseiről gondoskodik, utalva itt a fordítókra, szakácsokra, akik a magyar katonák munkáját segíti. Ez azokat jelenti, akik életveszélyben vannak a tálibok hatalomátvétele után. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, nagy menekülthullámra számítanak, a németek becslései szerint 500 ezer és 1 millió közé teszik a számukat. Azokról a menekültekről, akiket a magyar katonák hoznak haza, külön fognak dönteni. Gulyás szerint felkészült a határőrség a déli határ védelmére.

 

Ruszin-Szendi hozzátette, hogy van egy listájuk azokról a magyarokról, akik Afganisztánban vannak, ám ez a lista folyamatosan bővül, még nem mindenki vette fel a kapcsolatot a kormánnyal. Gulyás szerint az afgánok egy rendkívül szűk körét mentik ki az országból, a miniszter szerint nem ezres listára kell gondolni.

 

Gulyás ezután áttért a járványhelyzetre, hogy szerinte Magyarországon a legjobb a helyzet, azonban negyedik hullám indulására utaló jelek már nálunk is vannak. A miniszter szerint azonban a negyedik hullám teljesen más lesz az első háromtól, eddig nagyjából 6 millió védett ember van. Eddig 5,5 millió beoltott van, ők nehezebben kapják el a vírust, és ha el is kapják, könnyeb lefolyású lesz a betegség. Gulyás szerint a beoltottak között 0,18 százalék a megbetegedés veszélye. Többek között Vas megyében előfordult, hogy egy-egy napra elfogytak az oltásra a helyek, ekkor újabb időpontokat nyitnak az oltóhelyeken. A számok szerint akár a negyedik oltásra is elegendő vakcina van itthon, a készletek korlátlanok.

 

Közben folytatódik a fiatalok oltása, az iskolában a 12-18 éves korosztály között oltják a fiatalokat, négy napon keresztül, tömeges oltási akciót indítanak majd a tanév elején. Gulyás szerint az oltottak száma miatt viszonylagos nyugalommal várhatjuk a negyedik hullámot, nem kell lezárni az országot. 

 

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy ősszel újabb, az oltásra bíztató kampány kezdődik majd, főleg tévéreklámok formájában. A kormányszóvivő elmondta, kampánynak egy célja van, hogy mindenki rá vegyen legalább még egy embert az oltásra.

 

A gazdaságról Gulyás elmondta, 17,7 százalék volt a gazdaság negyedéves növekedése, ez Európában a harmadik legnagyobb. Összesen négy ország érte el eddig a koronavírus előtti termelési szinteket, köztük van Magyarország is. Ez a teljesítmény még az elemzőket is meglepte, a negyedéves adat mellett valósággá vállhat a családok SZJA visszatérítése, ezt még a gazdasági növekedéshez kötik. Emellett a nyugdíjprémium is szóba jöhet, amely a rendszerváltás óta az egyik legnagyobb lehet. A magyar  munkanélküliségi ráta az egyik legkisebb az Európai Unióban.

 

Gulyás újságírói kérdésre elmondta, hogy az oltottaknak érdemben nem lesznek szigorítások az ősszel, ezért mindenkitől azt kéri, hogy adassa be valamelyik vakcinát. Gulyásnál a Huxitre is rákérdeztek, a minszter azt mondta, hogy nem javasolja senkinek, hogy a sajtóban megjelent találgatásokra hallgasson, szerinte a kormány és az ország érdeke, hogy az Unióban maradjunk.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló