2023. október 3., Helga

Mindenki ügye

#tokiói olimpia #siklósi gergely #párbajtőr

Tokió 2020 – Újabb magyar érem! Siklósi Gergely párbajtőröző ezüstérmet szerzett

Keller Richárd 2021.07.25. 14:06

A világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósit 15:10-re győzte le francia Romain Cannon a férfi párbajtőrözők vasárnapi egyéni versenyében.

A világranglista első helyén álló párbajtőröző, a 23 éves Siklósi Gergely gondoskodott arról, hogy a tokiói olimpia második versenynapján is legyen magyar döntős a vívásban. A győzelem azonban most elmaradt.

 

A fináléban az a francia Romain Cannone volt az ellenfele, akinek semmi komoly eredménye nem volt eddig a napig. Eddigi egyetlen meccsüket Siklósi nyerte, de még 2017-ben, abból nem lehetett semmilyen következtetést levonni. A világranglistán a 47. helyezett Cannone Tokióban mindjárt az első fordulóban megverte a 2012-es olimpia bajnokát, a venezuelai Limardót. A negyeddöntőben a második kiemelt orosz Bidát, az elődöntőben az ukrán Reizlint múlta felül, aki nem mellékesen az egyetlen idei világkupát megnyerte, éppen Siklósi előtt.

 

A döntő az eredményjelző technikai hibája miatt kicsit csúszva kezdődött, a francia egy csuklószúrással nyitott, aztán a tapolcai születésű Siklósi hasát találta el, aki hamarosan ugyanilyen befejezéssel válaszolt. Együttes találat után ismét a francia volt pontos, Siklósi azonban még az első három perc letelte előtt egyenlített (4-4)

 

Siklósi 6-5-nél vezetett először, a francia gyorsan válaszolt a találatra. A hetedik találatot is ő adta, aztán mindketten jól szúrtak, a francia viszont nemcsak elhárította a magyar támadását, hanem vissza is szúrt. Együttes találat után Cannone adott egy bravúros tust, majd egy szerencséset, és 12-8-as előnyre tett szert. Aztán lábon szúrta a magyart, és így a második három percet 14-9-es vezetéssel zárta. Innen már csak a csoda segíthetett a Honvéd versenyzőjén, de ez a csoda most elmaradt. 15-10-re a francia győzött.

 

Öt éve Imre Géza második lett a párbajtőrözők versenyében, magyar győztesig azonban egészen az 1972-es müncheni játékokig kell visszamenni, akkor Fenyvesi Csaba nyerte a fegyvernem egyéni versenyét.

Pályafutása

 

2013-ban a kadét Európa-bajnokságon csapatban (Bányai Zsombor, Tóth Gergely, Buta Levente) aranyérmet szerzett. 2014-ben a kadét vívók Jeruzsálemben rendezett Európa-bajnokságán ezüstérmes volt egyéniben, bronzérmes csapatban. Egy évvel később a bázeli junior Európa-bajnokságon csapatban (Bányai Zsombor, Esztergályos, Nagy Dávid) második volt. A junior világbajnokságon csapatban (Bányai, Cho Taeun Sándor, Esztergályos) bronzérmet szerzett.

 

2016-ban az újvidéki junior Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban (Esztergályos, Bányai, Bakos) aranyérmet szerzett. Egy hónap múlva a kadét vb-n bronzérmes lett. Majd a Bakos, Bányai, Esztergályos összetételű párbajtőrcsapat negyedik tagjaként ezüstérmet nyert a bourges-i junior világbajnokságon.

 

A 2017-es junior Eb-n csapatban (Andrásfi Tibor, Esztergályos, Koch Máté) bronzérmet szerzett.[A junior vb-n egyéniben és a csapatban (Koch, Andrásfi, Esztergályos) is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A felnőtt Eb-n a 64 között kiesett. Csapatban ötödik volt. A felnőtt vb-n egyéniben kiesett, csapatban (Rédli, Bányai, Somfai) negyedik lett. Az universiadén a 32 között kiesett, csapatban (Bányai, Berta Dániel, Cho Taeun) ezüstérmes lett. 2018 januárjában BEK győztes lett a Honvéddel. A felnőttek mezőnyében 21 éves korában, 2019-ben jött el számára az áttörés. A júniusban rendezett düsseldorfi Európa-bajnokságon bronzérmes lett a párbajtőrcsapat (Rédli, Berta, Koch) tagjaként, 24. egyéniben.

Az egy hónappal később Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon pedig egyéniben szerzett világbajnoki címet a fegyvernem küzdelmei során. A versenynap folyamán legyőzte többek közt az aktuális Ázsia-bajnokot, a 2016-ban olimpiai bajnok Pak Szangjongot, az elődöntőben az olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Andrea Santarellit, majd a döntőben 15–14 arányban az Európa-bajnok orosz Szergej Bidát is. Csapatban (Rédli, Berta, Koch) 11. lett.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló