2021. október 26., Dömötör

Mindenki ügye

#űrhajós

Több mint 170 magyarnak van esélye feljutni az űrbe

ugytudjuk.hu 2021.10.01. 13:15

Ennyien jelentkeztek ugyanis az Európai Űrügynökségnél.

 

Több mint 170 magyar jelentkezett az Európai Űrügynökségnél (ESA) űrhajósnak – idézi Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Világgazdaságnak adott interjúját a hvg.hu.

 

Ferencz azt is elmondta, hogy az ESA három területre toboroz: projekt- és professzionális asztronautát, valamint paraasztronautát. Ez utóbbi egy kísérleti program része. Az egyre nagyobb és távolabbi missziók miatt nem lehet garantálni, hogy az űrhajós végig olyan egészségi állapotban lesz, mint induláskor. Emiatt vizsgálnák azt, hogy végtaghiány miatt speciális keringési rendszerrel rendelkező szervezet mire képes. Erre a feladatra két magyar parasportoló is jelentkezett – árulta el Ferencz.

Ferencz Orsolya - MTI - Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban bejelentette, hogy egy magyar űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomás amerikai moduljára, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

 

A magyar űrbiztos azt mondta, várják a 40 év alatti természettudományos végzettségűek jelentkezését az Axiom Space-szel közös programrba. Ferencz szerint a szaktudás mellett a kiválasztás során az extrém stressztűrő képességet is vizsgálják, ezek mellett számos fizikai kritériumnak is meg kell felelni. Nagyobb létszámmal indul a kiképzés ugyan, de csak egy kiképzett űrhajóst juttatunk fel az űrbe. Az indoklás szerint így nem kell minden tudományos program, vagy bármilyen probléma esetén a nulláról indulni.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Indexkép forrása: ugytudjuk.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló