2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#facebook #youtube #álhír

Tényellenőrzők: a Youtube a legnagyobb álhírterjesztő

Aradi Péter/Azonnali.hu 2022.01.12. 11:56

A platform, állítson bármit is, nem tesz eleget a hazugságok terjedésének megfékezésére – véli 80 tényellenőrző csoport.

azonnalipp

Nyolcvan jelentősebb tényellenőrző csoport írt alá egy levelet, miszerint

a Youtube az egyik legnagyobb álhírterjesztő oldal, és szerintük nem tesznek eleget, hogy megfékezzék az álhírek terjedését.

A levélben felszólítják a Google tulajdonában álló Youtube-ot, hogy változtasson a működésén, támogassa a platformon folyó független kutatásokat, amik a dezinformációs kampányokat igyekeznek felfedni, a félretájékoztató videókhoz linkelje a cáfolatokat, fejlessze tovább az algoritmust, hogy az megállítsa az ismételt álhírterjesztőket, és tegyen többet a nem angol nyelvű kamuvideók felszámolásáért.

A közjó érdekében reméljük, fontolóra veszik ezeket az ötleteket, és segítenek a Youtube-ot olyan platformmá alakítani, ami valóban mindent megtesz annak érdekében, hogy a dezinformátorok ne tudjanak innen felfegyverkezni a felhasználók és a társadalom ellen

– olvasható a levélben. Az aláírók között vannak indiai, nigériai, fülöp-szigeteki és kolumbiai tényellenőrző csoportok, de aláírták a levelet a Washington Post tényellenőrei is.

 

A levélre válaszolva Elena Hernandez, a Youtube szóvivője azt állította, komoly erőfeszítéseket tettek, hogy az emberek hiteles tartalmakat kaphassanak a felületükön. Mint mondta, az összes megtekintés 0,21 százaléka volt csak olyan jogsértő tartalom, amit később eltávolítottak.

 

A Youtube közösségi irányelvei egyébként kimondják, hogy azok a félrevezető vagy megtévesztő tartalmak, amik súlyos károkat okozhatnak, tiltva vannak a platformon. Ebbe beletartoznak a különböző káros gyógymódok, a kuruzslás hirdetése és választások idején a zavarkeltés.

Ahogy a megfogalmazásból is érződik, azért bőven maradt tere a hülyeségnek a videómegosztón.

A legtöbb ilyen tiltott tartalmat egyébként Vietnámban, Brazíliában és Indiában töltik fel. „Mindig keressük a lehetőséget, hogy fejlődhessünk, és szeretnénk tovább erősíteni a munkákat a tényellenőrző közösséggel” – tette hozzá Hernandez.

 

Nemcsak a Youtube nagyon hatékony az álhírek terjesztésében, hanem a Facebook is. Ahogy a Washington Post a New York-i Egyetem és a francia Grenoble-Alpes Egyetem kutatására hivatkozva megírta,

a Facebookon hatszor gyorsabban terjednek az álhírek, mint a valódi hírek,

ugyanis hatszor akkora figyelmet generálnak, például kommentet vagy valamilyen reakciót. A kutatók ehhez 2020 augusztusa és 2021 januárja között 2500 híroldalt figyeltek meg a Facebookon. A kutatásból az is kiderült, hogy

a jobboldali tartalomgyártók sokkal szívesebben osztanak meg álhíreket.

Álhírekből pedig bőven akad a platformon. A Wall Street Journal információi alapján a Facebook moderátorai 2020-ban 3,2 millió órát töltöttek csak az amerikai felhasználók által közétett kamu vagy félrevezető posztok keresésével, ami nagyjából 365 évet tenne ki.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló