2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#kormány

Teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány, csak a béreket lehet fizetni október végéig

2022.09.28. 15:52

Egy „2000-es” kormányhatározat jelent meg, amiben arról van szó, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

 

A 2257/2022-es határozat, amelynek különös tartalma arról szól, hogy október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja. Az állam pénzügyi helyzete nem annyira súlyos, hogy a legrosszabbra kell gondolnunk, inkább pénzügyi okai lennének a költekezés blokkolásának illetve arról, hogy a miniszterelnök rendet szeretne vágni, mert úgy érzi: a májusban elhatározott kormányzati kiadáscsökkentést elszabotálják.

 

Ez a kifizetési stop azt jelenti, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el.

 

Négy tétel jelent kivételt:

 

önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;

bérek és más személyi juttatások;

nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;

a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

 

Néhány esetben az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de alapesetben most nem lehetnek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital, vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó.

 

indexkép: Getty Images

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló