2022. július 5., Emese Sarolta

Mindenki ügye

#háború #orosz-ukrán konfliktus #bucsa

Szlovák miniszterelnök: Amit Bucsában láttam, azt életem végéig nem felejtem el


Eduard Heger pénteken Ursula von der Leyennel Kijevbe utazott, borzalmas képekről mesélt.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök hétfőn reggel a Markíza TV Teleráno című műsorának a vendége volt, ahol az Ukrajnában tett látogatásáról mesélt, írja a parameter.sk.

 

Heger pénteken Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével együtt érkezett Kijevbe, ahol VolodimirZelenszkijjel, az ukrán elnökkel is találkoztak. Hegerék megtekintették, micsoda pusztítást vittek végbe eddig az orosz erők, majd Burcsa városába is ellátogattak, amelyet szinte földdel tettek egyenlővé a bombák. A szlovák miniszterelnök egyébként már márciusban el akart látogatni Ukrajnába, akkor viszont a biztonsági egységek még nem javasolták neki az utazást.

 

A miniszterelnök a tévéműsorban elmondta, hogy nem fél az országban, a delegációt fegyveres őrök kísérték. Emellett golyóálló mellényben, és sisakban, csoportokban tekintették meg a pusztítást, két helyszín között pedig páncélozott járművel haladtak.

A töréspont akkor következett be, amikor leszálltunk a kijevi állomáson. Mi védve voltunk, de láttunk ott védtelen civileket a peronokon várakozva. Pont olyan civileket, mint amilyenekkel aznap reggel végzett egy bomba a közeli Kramatorszkban

– mondta Heger.

 

Heger szerint a bucsai látogatás volt viszont a legmegrázóbb, Kijevből kifelé folyamatosan egyre nagyobb pusztítást láttak. A városban aztán tömegsírok és fekete zsákokba helyezett holttestek várták őket. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem csak halottakat, hanem megerőszakolt nőket, és lányokat is találtak. Heger elmondta, hogy a lányok hasára náci jeleket égettek az orosz erők. De olyan felvételeket is látott, amelyeken meggyilkolt gyerekes családokat hordtak egy kupacba, majd meggyújtották a holttesteket. A miniszterelnök azt mondja, amit látott, egy életre nem felejti el.

 

A szlovák miniszterelnök az útja óta a háborús bűncselekmények alapos és független kivizsgálását szorgalmazza, majd felajánlotta Szlovákia segítségét az ukránoknak. Jelenleg viszont egyelőre az ukrán szakértőknek kell begyűjtenie az erre utaló bizonyítékokat, hogy később lehetőség legyen a nyomozásra.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló