2022. augusztus 8., László

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vakcina #oltóanyag #szputnyik

Szijjártó: Szputnyik Light vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

Barna Benedek 2022.01.07. 13:24

Az orosz oltóanyagot a népegészségügy vizsgálja.

Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is

– jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI híre szerint.

 

A miniszter szerint a tárgyalások akkor kezdődhetnek, ha a népegészségügy szakemberei "úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval".


Szijjártó kiemelte, hogy az egykomponensű oltóanyagot a világ több országában már alkalmazzák, például az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában és Indiában, illetve San Marinóban is használati engedélyt kapott, Szerbiában pedig zajlik a vonatkozó hatósági eljárás. "Minél több oltóanyag áll rendelkezésre, annál jobb. Minél több oltóanyagból választhatnak a magyar emberek, annál jobb" – fogalmazott a miniszter.

 

 

A tárcavezető azt is elmondta, hogy szerinte "a tavalyi rendkívül nehéz év egyik legnagyobb sikere" volt a magyar-orosz vakcinaegyüttműködés. Ugyanakkor Hadházy Ákos független képviselő csütörtökön feljelentést tett hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt, miután egy nemrég nyilvánosságra került dokumentumból kiderült, hogy a szakértők az orosz vakcinaengedélyezése előtti napokban is számos adatot, információt hiányoltak, és hogy ami az akkori közleményben modern gyárként szerepelt, azt meg se tudták rendesen vizsgálni.

 

(Indexfotó: Balázs Attila / MTI – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló