2021. június 15., Jolán Vid

Mindenki ügye

#lmp #közmunka

Sok közmunkás vesztheti el a megélhetését nyáron, ha nem lép a kormány

ugytudjuk.hu 2021.02.15. 19:43

Az LMP törvénymódosítást kezdeményez, hogy a 10 éve közmunkát végzők ne essenek ki a rendszerből.

Az LMP hétfői sajtóközleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a kormány nem változtat korábbi elképzelésein, akkor legfeljebb 10 évig lehet valaki közfoglalkoztatott. Ez azt jelenti, hogy júliustól sokan kiesnének ebből a rendszerből, végképp elveszthetik megélhetésüket és a végérvényesen az utcára kerülhetnek.

 

A kormány egyelőre nem kíván változtatni ezen az áldatlan helyzeten, ezért az LMP törvénymódosítást kezdeményez a 10 éves időkorlát kibővítésére, hogy akik onnan másképpen nem tudnak kilépni, azok legalább a közmunka rendszerében maradhassanak. A közmunka rendszeréből alapvetően integrációs programokkal lehetne visszatérni a munkaerőpiacra, de úgy tűnik erre nincs valós kormányzati szándék – állítja a Hohn Krisztina, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője által jegyzett közlemény.

Hohn Krisztina - mti - Bruzák Noémi
Hohn Krisztina (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

 

A képviselő emlékeztet: Orbán a válság kezdetekor azt mondta: "mindenkinek lesz állásajánlata három hónapon belül, aki elveszti a válság miatt az állását, ha nem cégektől, akkor az államtól". Tavaly augusztusban a kormány ötmilliárd forinttal bővítette a közmunkaprogram keretét és próbálta felpörgetni a programot. Egy kormányhatározatban rögzítették, hogy a kormány "mindenki számára, aki ezt igényli, a közfoglalkoztatás keretében munkalehetőséget biztosít". 

 

Sok más tervhez és ígérethez hasonlóan ez a cél sem teljesült, bebizonyosodott, hogy a közfoglalkoztatás egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a válság alatt munka nélkül maradtakat felszívja. Miközben a munkanélküliek száma egy év alatt sajnálatosan majdnem 60 ezerrel nőtt, a KSH adatai szerint 2020 októbere és decembere között 16 ezerrel, 14,8 százalékkal kevesebben, immár csak 92 ezren dolgoztak Magyarországon közfoglalkoztatottként.

Ugyanakkor azokat, akiknek a közmunka az utolsó lehetőség, akik 10 év alatt sem tudtak kilépni ebből a körből, azokat az állam most út szélén hagyná

zárul a közlemény.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexkép: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló