2021. April 11., Leó Szaniszló

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #nyitás #rusvai miklós

Víruskutató: akkor kellene nyitni, amikor javulnak a járványadatok

2021.3.31. 19:2

Rusvai Miklós nem az oltottak számához kötné a nyitást.

A kedvezőtlen három statisztikai adat közül mindig a halottak száma az, amely a legkésőbb követi le a tendenciákat, ami érvényes a kedvező és kedvezőtlen irányú változásokra is. Ami most egyáltalán biztató lehet, hogy a kórházakban ápoltak és lélegeztetőgépen lévők száma nem növekszik szignifikánsan, lényegében "oldalaznak" – nyilatkozta az InfoRádiónak Rusvai Miklós víruskutató.

 

A szakember a biztonságos nyitást illetően kiemelte: miután ő kizárólag járványügyi szempontból tudja megítélni a helyzetet, nem a beoltottak számához kötné azt, ahogyan a kormány terveiben szerepel, hanem a járványügyi adatokhoz. Meglátása szerint tehát

akkor lehetne részlegesen nyitni, ha minimum lefeleződne a mostani szám a fent említett statisztikai adatokban.

A teljes nyitást pedig akkor tartaná biztonságosnak, ha a tavaly szeptemberi szintre menne vissza az ország, amitől még "iszonyú távol vagyunk."

 

Vagyis Rusvai Miklós szerint részleges nyitásról akkor kellene beszélni, ha az ötnapos mozgóátlag adata szerint fele annyi lesz a halottak, a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban ápoltak száma, mint jelenleg, amit legkorábban április második felére tesz.

rusvai-miklos-tv2
Rusvai Miklós (Kép forrása: TV2)

(Indexfotó: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló