2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#áremelkedés #infláció

Rendkívüli módon megemeli a földhivatali díjakat a kormány

Csarnó Ákos 2024.06.30. 10:08

60%-os lesz a drágulás.

 

60 százalékkal nő július végétől az ingatlanvásárláskor és lakáshitel-intézéskor fizetendő földhivatali díjak összege – derül ki a Bank360 összefoglalójából.

 

A díjemelés péntek este jelent meg a Közlönyben. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter rendeletmódosítása olyan tételeket is érint, amelyeket mindenképpen igénybe kell venni, ha valaki például ingatlant vesz vagy ehhez hitelt vesz fel, hiszen az ezzel kapcsolatos változásokat be kell jegyeztetni a tulajdoni lapra.

 

A módosító miatt a változásbejelentés díja a jelenlegi 6600 forintról 10 600 forintra nő, a jelzálogjog tulajdoni lapra jegyezésének díja pedig a mostani 12 600 forintról 20 ezer forintra. A hitel kifizetésekor töröltetni kell ezt a jelzálogot a tiszta tulajdoni laphoz, ami ugyancsak drágul, hiszen ez változásbejegyzésnek számít.

 

Az adásvételi szerződés megkötéséhez és a lakáshitel felvételéhez egyaránt szükség van hiteles tulajdoni lapra az érintett ingatlanról. Ennek lekérése is jócskán megdrágul a rendelet értelmében. Az elektronikus formában lekért hiteles tulajdoni lap 3000 forint helyett 4800 forintba kerül majd. Ha pedig valaki papíron kéri ezt kiállítani, akkor 6250 forint helyett már 10 ezer forintot fizethet érte.

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló