2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#oroszország #ukrajna #közvélemény-kutatás #orosz-ukrán konfliktus

Publicus: a magyarok nagy többsége szerint Oroszország jogtalanul támadt Ukrajnára

Barna Benedek 2022.03.08. 13:56

A közvélemény-kutató felmérése alapján a válaszadók fele ezentúl nyugatbarát külpolitikát szeretne.

 

A Publicus Intézet február 28. és március 03. között, közvéleménykutatást végzett 802 válaszadó bevonásával. Arra volt kíváncsiak, miként látják a magyarok az Ukrajna elleni orosz támadást, és hogy ennek fényében szükségesnek tartanának-e egy irányváltoztatást a külpolitikában.

 

A felmérés eredményeiről beszámoló HVG cikke szerint

a megkérdezettek 78 százaléka úgy vélte, Oroszország jogtalanul támadt rá Ukrajnára,

az Egységben Magyarországért – azaz az egyesült ellenzék – szavazóinak körében ez az arány 91, a bizonytalanoknak a 72 százaléka látta így, és még a fideszesek kétharmada is egyetértett ezzel az állítással. Ezzel szemben igen alacsony azok száma, akik jogosnak érzik az inváziót, és közöttük a kormánypárti szavazók vannak többségben: a fideszesek 11 százaléka azonosul ezzel a nézettel, míg a bizonytalanok esetében az 5, az ellenzékre voksolóknál pedig a 2 százalékot éri el a háborút helyeslők aránya. 

oroszo-felmeres-publicus

Ami az kormány működésének magítélését illeti,

a válaszadók közel fele, 47 százaléka gondolta úgy, hogy Orbán Viktor az elmúlt 12 évben inkább oroszbarát külpolitikát folytatott.

A pártszimpátia szerinti megoszlás itt érdekesebben alakult: az egyesült ellenzék szavazótáborába tartozók 86, a bizonytalanok 42 és a fideszesek 18 százaléka gondolta így.

oroszo-felmeres-publicus2

Az összes válaszadó mintegy 7 százaléka gondolta úgy, hogy a magyar miniszterelnök összességében inkább Nyugat-orientált külpolitikát folytatott eddigi regnálása alatt. Ennél népesebb volt azok tábora, akik szerint mindkét irány jellemző volt az elmúlt 12 évre, a fideszes szavazóknak majdnem a fele (48 százalék) gondolta így, míg a bizonytalanok harmada (34 százalék) és az ellenzékiek egynyolcada (12 százalék) értett ezzel egyet.

 

Merre tovább?

 

A Publicus beszámolója alapján

a megkérdezettek 49 százaléka van azon az állásponton, hogy a szomszédban dúló háború miatt célszerű volna Magyarországnak a továbbiakban Nyugat-orientált külpolitikát folytatnia

(az ellenzékiek esetében ez 88 százalék, a bizonytalanoknál 46 százalék, a fideszeseknél pedig 18 százalék), de 5 százalékot tesznek ki azok is, akik szerint inkább az oroszok felé kellene húznunk (a fideszeseknek 10 százaléka, a bizonytalanok 4 százaléka mondta ezt, ellenzékiek közül pedig senki).

oroszo-felmeres-publicus3

A felmérésben részt vevők 24 százaléka mindkét irányt követendőnek tartja (fideszesek 41 százaléka, a bizonytalanok 23 százaléka, ellenzékiek 6 százaléka), illetve van még 11 százalék, akik szerint sem egyiket, sem másikat nem kellene követnünk (a fideszesek közül 17 százalék, a bizonytalanoknál 11 százalék, ellenzékieknél 5 százalék válaszolt így).

 

(Képek forrása: publicus.hu ; Indexfotó: Kreml)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló